Nieuws van de Week, 23 Mei 2021

De nieuwe Daniel Kahneman, het gehele Creator Economy landschap, Live videoshopping, indruk maken met een lange URL en alles over TikTok. Dit en nog veel meer in deze Nieuwsupdate. Mooie zondag.

 

#0 Het Nieuws van de Week op Clubhouse

Branded Entertainment X Insight&Connect. Vers uit de oven en nog warm. De geschreven versie nu ook in audio. Kom erbij voor jouw mental breakfast en start de dialoog. Vandaag (zondag 23 Mei) om 09.00 uur op Clubhouse. Onder de bevlogen moderatie van Sylvie Verbiest. 

#1 Het Creator Economy Landschap

Deze interesse in de Creator Economy valt samen met een opmerkelijke verschuiving in de carrièreambities van Gen Z. Maar liefst 29% van de Amerikaanse studenten wil niet langer bankier, dokter of advocaat worden. In plaats daarvan streven ze ernaar “makers” te worden. Bij het huidige tempo zou deze trend kunnen leiden tot een generatiewisseling in de wereldwijde beroepsbevolking. Waarom kan Gen Z die verandering stimuleren? Ze willen de flexibiliteit hebben om overal ter wereld te werken en te wonen. Ze willen volledige autonomie over hun dagelijkse agenda. Ze willen een inkomen verdienen door te doen waar ze echt van houden. Ze willen geluk en beperkte stress in hun leven. Ollie Forsyth van Antler heeft een redelijk volledig overzicht gemaakt van het landschap van de Creator Economy. In de vijf hoofdgebieden (audience curation, audience monetization, vertical platforms, community management en creator tools) zijn de ongeveer 220 opties keurig in kaart gebracht. Geeft je meteen een mooi kijkje in de context van deze groeiende wereld.

#2 Food Creators en TikTok

Om het verhaaltje van hierboven maar even wat concrete invulling te geven is dit artikel uit The Guardian wel een aardige aansluiting. Het laat overduidelijk zien wat de kansen zijn van het combineren van een passie (koken) met de mogelijkheden van een platform (TikTok). Vanwege de lockdown besloot Poppy O’Toole de recepten die ze voor zichzelf kookte te uploaden naar TikTok. “Ik heb altijd al social mediaposts willen maken,” zegt ze, “maar ik heb nooit tijd gehad, want ik werkte 70 uur per week.” Op 1 april 2020 uploadde O’Toole haar eerste TikTok-video onder de naam @poppycooks. Een jaar later heeft O’Toole 1,5 miljoen volgers op de app en een boekovereenkomst met Bloomsbury (The Food You Need wordt in september gepubliceerd). Dit en nog veel meer voorbeelden in het verhaal van The Guardian.

 

#3 Apple en Advertising?

Onze vriend Benedict Evans heeft regelmatig van die heerlijke vergezichten. Deze keer gaat het verhaal over de mogelijkheid dat Apple wel eens de game changer kan worden in de wereld van advertenties. Na een mislukt poging van iAd is nu wellicht de tijd rijp voor een nieuwe poging. Maar dan wel op zijn Apple’s. Disruptief en verschillend van de vormen die we nu kennen. De advertentiemarkt is volgens Evans: “een puinhoop, nu erg onstabiel, en misschien wel klaar om over te stappen op een heel ander idee van wat ‘privacy’ betekent en hoe het werkt.” “Apple heeft zowel de marktmacht als het merk om een ​​nieuw op privacy gebaseerd tracking- en targeting-advertentiemodel te lanceren en dit aan te bieden op honderden miljoenen apparaten van gebruikers die veel geld uitgeven.” Ze hebben het kunstje al vaker gedaan. “voor muziek, mislukte voor tv, slaagde enorm in smartphone-apps en vooral games, en deed het goed in betalingen. Hoe zit het met adverteren?”

 

#4 Apple ATT (App Tracking Transparancy)

Volgens Apple heeft iedere app gemiddeld zes trackers (volgmechanismen) van andere bedrijven, die zijn ontworpen om gegevens en persoonlijke informatie van mensen te verzamelen. De gegevens die trackers verzamelen, worden geaggregeerd om er vervolgens inkomsten mee te genereren. De meeste mensen zijn zich niet volledig bewust van de omvang van wat er over hen bekend is. Om het verhaal nog maar eens goed uit te leggen hebben ze deze week een commercial gelanceerd waarbij op een originele manier wordt uitgelegd wat de effecten zijn van deze trackers. En zoals je zult zien wordt het dan best wel druk!

#5 Facebook Live Shopping

Facebook wil niet langer dat je alleen maar video’s kijkt – ze willen dat je dingen koopt terwijl je ernaar kijkt. Vanaf 21 mei organiseert het bedrijf in samenwerking met een paar grote merken een reeks shoppable livestreaming-evenementen. Je kunt de livestreams bekijken door de Facebook-pagina van het merk te bezoeken of door op het tabblad ‘Winkel’ in je Facebook-feed te klikken. Als je in de video iets ziet dat je graag wilt kopen, kun je dit rechtstreeks vanuit de app doen. De eerste live shopping events zullen rond drie productgroepen plaatsvinden: make-up, kleding en huidverzorging. Livestream-shopping is inmiddels enorm populair in China, Saoedi-Arabië en Zuidoost-Azië. Het is een kwestie van tijd voordat het zich naar het westen verspreidt. Grote platforms zoals TikTok en Facebook zetten deze trend actief voort.

 

#6 Starline

Google heeft weer een duidelijke vooruitgang geboekt als het gaat om de virtuele contacten middels een scherm. We kennen inmiddels allemaal de beperkingen van Teams, Zoom en Meet. Het blijft vreemd om in de buurt van een redelijk echt contact te komen middels dat kleine schermpje. Daarom is er nu Starline. Een technologieproject dat vooruitgang in hardware en software combineert om vrienden, families en collega’s in staat te stellen zich samen te voelen, zelfs als ze steden (of landen) van elkaar verwijderd zijn. Stel je voor dat je door een soort magisch raam kijkt, en door dat raam zie je een andere persoon, levensgroot en in drie dimensies. Je kunt (bijna) natuurlijk praten en oogcontact maken. Het ziet er inderdaad wel heel goed uit.

 

#7 MUM

Grappig genoeg heb je dan het idee dat Google search is wat het is. Natuurlijk komen er zo af en toe wel verbeteringen maar die zitten voor een groot gedeelte onder de motorkap. Toch blijkt dat ook binnen search we wellicht ook nog maar aan het begin staan van wat het uiteindelijk kan gaan worden. Zo geeft Google deze week een klein beetje inzage in het project MUM. MUM is multimodaal, wat betekent dat het tegelijkertijd informatie uit verschillende formaten zoals webpagina’s, afbeeldingen en meer kan begrijpen. Uiteindelijk kun je misschien een foto maken van je wandelschoenen en vragen: “kan ik deze gebruiken op Mount. Fuji?” MUM zou het beeld begrijpen en het in verband brengen met je vraag om je te laten weten dat je schoenen prima voldoen (of niet natuurlijk). In dit verslag krijg je een beetje een beeld van de toekomst van search.

#8 Daniel Kahneman

Velen van jullie hebben waarschijnlijk het meesterwerk “Thinking Fast en Slow” van Daniel Kahneman gelezen of in ieder geval in de boekenkast staan. Dan is er nu goed nieuws. Er is een nieuwe Kahneman beschikbaar met als titel “Noise”. Samen met twee andere auteurs laten zij zien dat er niet alleen sprake is van een bepaalde “bias”, zoals beschreven in Thinking Fast en Slow, maar ook van wat zij noemen “Noise”. Met name in organisaties is dat het geval. Maar ook bij de overheid en de rechtspraak. Lees hier het interview met de Kahneman over het boek en de toekomst van AI. En hier een kort (4.31 min)  videogesprek met de drie auteurs over hun nieuwe boek.

#9 TikTok

Wat een heerlijke long read over TikTok. In dit heldere leesbare verhaal neemt Turner Novak je mee naar de wereld van TikTok. Hoe TikTok in slecht vier jaar tijd een revolutie heeft veroorzaakt in de wereld van short video. Althans dat was het begin. Het word je al snel duidelijk dat dit allang niet meer de lading dekt. De effecten van TikTok op tal van andere domeinen neemt toe en zal in de toekomst waarschijnlijk alleen maar groter worden. De producten in de pijplijn zullen straks een weergave zijn van het gehele ByteDance ecosysteem. Het plaatsen van video’s, muziek, e-commerce, podcasting, nieuws, analyses en zelfs financiering. Daarnaast natuurlijk de usual suspects zoals gaming, education en messaging. In minder dan vier jaar werd TikTok het meest belangrijke product ter wereld. Het reed mee met AirPods en memes om meer dan 1 miljard DAU’s (dagelijks actieve gebruikers) te bereiken en is nu de beste manier om videocontent op mobiel te maken en te gebruiken. Belangrijk dus om te blijven volgen.

#10 De langste URL 🙂

We kennen allemaal de mogelijkheid om een URL korte te maken via een “shortener” zoals bijvoorbeeld Bitly. Maar deze tool doet precies het tegenovergestelde. Zo lang dat je het niet meer kunt onthouden. Maar wel indruk mee kunt maken.

 

Podcast van de week

Airborne maakt iedere week een keuze voor de Podcast van de Week. De Podcast van deze Week: “Out Travel The System” van Expedia.

We mogen straks misschien weer op reis. We mogen ‘Vliebiza’ weer inruilen voor het echte werk en afreizen naar andere landen. Deze week de toepasselijke podcast Out Travel The System, van Expedia. Ondanks de coronacrisis en malaise in de reisindustrie, is de reiswebsite onverstoord verder gegaan met het maken van nieuwe afleveringen.“Who better to help you navigate the system, than the system itself”, is de sales-pitch van de podcast. Oftewel: Expedia weet als geen ander hoe je je weg vindt in het ondoordringbare jungle van tickets- en boekingswebsites. Die aanpak is ook het uitgangspunt voor de podcast. Een vast panel van reisexperts deelt inside tips. Hoe je bijvoorbeeld een kamerupgrade regelt in een hotel of hoe je zo comfortabel mogelijk een 12 uur durende reis doorkomt, zonder zware jetlag en opgezwollen voeten. En natuurlijk brengen de makers luisteraars ook op nieuwe ideeën, bijvoorbeeld reizen binnen thema’s als sport of muziek. 

Luister de podcast van de week hier.

 

Tot volgende week!

Nieuws van de Week, 3 Maart 2024

Het Nieuws van deze week met: Nature vs Nurture (of toch niet?). Anders leren kijken. Alles over documentaires. Yolk en Flip als nieuwe sterren? Future 100 webinar. En over 4 weken een nieuw uiterlijk en een nieuwe naam. Mooie Zondag!   ‘Het Nieuws van de Week’ is...

Nieuws van de Week, 25 Februari 2024

Een voorjaarsvakantie update. Advertising is iets anders dan 'Purpose". Een trendrapport van TikTok. Nooit meer naar een vergadering. Verslaving als dood in de pot voor Kunst en Entertainment. We sluiten af met een verhelderende analyse van Maxime over 'Het nieuwe...

Nieuws van de Week, 11 Februari 2024

Actie=Reactie. De ultieme review. AI en cultuur. Makkelijke wijsheid voor je ogen. 20 Jaar Facebook. Uit de oude doos: Productplacement. De beste Super Bowl ads en zijn er overeenkomsten tussen LLM's en de historie van plagiaat? Mooie Zondag!   #1 Actie = Reactie:...

Nieuws van de Week, 4 Februari 2024

Het verschil tussen zien en begrijpen. Wat merken kunnen leren van Harry Mack. Daisugi als positioneringsmodel! De kosten van saaiheid. Een plan in 59 seconden. Tools voor de luie journalist. Natuurlijke intelligentie en tenslotte creativiteit. Mooie Zondag!   #1...

Nieuws van de Week, 28 Januari 2024

Medewerkers hebben ook een stem! De CEE: Chief Ecology Officer. Restaurants en Branding. The Future 100 (gelukkig toch weer verschenen). Wat we kunnen leren van de film 'Poor Thing" en 'All You Can....' als nieuw loyalty concept? Mooie Zondag!   #1 Power to the people...

Nieuws van de Week, 22 Januari 2024

Goede smaak? Blue marketing. De overeenkomst tussen een boodschappenlijst en een briefing. Wel of geen CMO? Handige journalistieke tooltjes. En een Geitje als Nederlands taalmodel. Mooie maandag.     #1 Wat heeft smaak te maken met een hype, trend en...

Nieuws van de Week, 14 Januari 2024

SIRE en Rite de Passage. Patronen van verandering. Publicis wordt heel erg persoonlijk. Niemand die het ziet. Hoe Rabbit viraal ging afgelopen week en de perfecte webpagina volgens Google. Mooie Zondag!     #1 Patronen in verandering. Deel 1: Rite de Passage In...

Nieuws van de Week, 7 Januari 2024

Uitbreiding van de Nieuwsredactie. Oatly en limonadetaks. SWOT gemaakt door AI. Is de brand echt meester? De Polaroid Lego camera. En nog veel meer. Mooie zondag!     #1 Maxime de Jonge We beginnen 2024 met groot nieuws. De 'redactie' van het weeknieuws is...

Nieuws van de Week, 10 December 2023

AI. AI. AI. AI...We komen er niet omheen. Maar gelukkig ook ander nieuws zoals ALLE trendoverzichten voor 2024. Het vreemde Internet en een persoonlijke noot. Mooie zondag.   #1 Gemini Het was weer een indrukwekkende week. Waren we net bekomen van de perikelen rondom...

Nieuws van de Week, 26 November 2023

Terug van weggeweest. Met deze week: een goede briefing. Effectieve Marketing. Een ChatGPT manual. Storyscrolling en tenslotte gedragsinzichten. Mooie zondag.   #1 Een goede briefing schrijven blijft een uitdaging maar lees hier hoe het beter kan! Wat is de beste...

0 reacties

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere week het Nieuws van de Week in je mail

We sturen je geen spam. Lees meer in ons privacybeleid