Nieuws van de Week, 3 Maart 2024

Het Nieuws van deze week met: Nature vs Nurture (of toch niet?). Anders leren kijken. Alles over documentaires. Yolk en Flip als nieuwe sterren? Future 100 webinar. En over 4 weken een nieuw uiterlijk en een nieuwe naam. Mooie Zondag!

 

‘Het Nieuws van de Week’ is inmiddels zeven jaar oud. Na een kleine 300 edities wordt het tijd voor een echte update. Met de komst van Maxime kunnen we nóg meer waarde toevoegen in de duiding van de onderliggende ‘culturele’ stromingen. Dit hebben jullie vast de laatste weken al een paar keer voorbij zien komen. Over vier weken krijgt deze wekelijkse update een nieuwe naam, een nieuw uiterlijk en introduceren wij een nieuw adviesbureau. De laatste stappen worden nu gezet om te zorgen dat ons nieuwe ‘huis’ straks zijn deuren kan openen. De komende weken zullen we meer met jullie delen over deze verandering.

 

#1 Zijn aannames fantasierijke invullingen?

Tijdens de middeleeuwen ontstonden er veel mythische dieren die in verre oorden zoals het Midden-Oosten, Azië of zuidelijk Afrika zouden leven. Zonder directe observatie ontstonden er eenhoorns, zeemeerminnen en stieren met naar binnen gekrulde hoorns met poep die zo stonk dat iedereen op afstand bleef. Deze dieren werden opgenomen in de Bijbel en voor waar aangenomen. Nu, met ons huidige perspectief kijkend naar deze dieren, zien we fantasierijke verzinsels die een moreel verhaal vertellen. 

Tegenwoordig kunnen we bijna alles zelf observeren. In ieder geval alles wat zichtbaar is voor het oog,  bijvoorbeeld door een microscoop. Maar toch doen we dit niet altijd, en maken we aannames. Aannames over culturen, religies, gender, alles wat anders is dan de mij, jou of wij. Eigenlijk maken we aannames over andere ‘fantasierijke wezens’, en nemen dit aan als de waarheid. Een creatieve tijdsbesteding. Maar misschien toch handig om zelf ‘anderen’ te observeren als zij een (belangrijke) stakeholder zijn in jouw communicatie/bedrijf/organisatie etc. In ieder geval als je jouw harde werk niet wil baseren op fantasierijke wezens om vervolgens als moreel verhaal te achterhalen dat je toch beter had moeten observeren.

 

#2 Nature vs Nurture, of toch niet

In het Nature vs Nurture debat staan de twee methodes van specie verklaringen recht tegenover elkaar. Soms gaan ze hand in hand, maar niet eerder hebben biologische menselijke samenstellingen zo goed cultureel gedrag van het verleden met haar gevolgen blootgelegd. 

Een recentelijk onderzoek toont aan dat veel auto-immuunziekten een erfenis zijn van oeroude herders. Door oud DNA te analyseren van skeletten, kunnen wetenschappers het genetische erfgoed van moderne bevolkingen reconstrueren en verbanden leggen met specifieke ziekten en gebeurtenissen in het heden en verleden. Zo hebben wetenschappers bijvoorbeeld complexe historische migratiepatronen weten te reconstrueren en zijn ze momenteel bezig met het ontrafelen van de genetische basis van ziekten. Het project werd geleid door evolutionair geneticus Eske Willerslev en richtte zich onder meer op de oorsprong van auto-immuunziekten zoals multiple sclerose (MS). Opvallend was de ontdekking dat bepaalde genvarianten die geassocieerd zijn met MS, positieve selectie hebben ondergaan. Dit suggereert dat ze in het verleden voordelig waren voor de dragers, waardoor onze voorouders bepaalde ziektes hebben kunnen overleven, en waarom jij nu leeft. Het onderzoek werpt ook licht op hoe veranderingen in levensstijl en milieu, invloed kunnen hebben op het menselijk immuunsysteem en het voorkomen van auto-immuunziekten. (een begrijpelijke parafrase van het onderzoek lees je hier)

Zo is er in de DNA-constructies te zien dat er hele volken in een korte periode zijn uitgestorven wat een mogelijk resultaat kan zijn van genocide. Wat vervolgens iets zegt over culturele overtuigingen van ongedocumenteerde volkeren en hun culturele geschiedenis. Dit geeft aan dat gedrag bepalingen op het gebied van Nurture, niet alleen op lokale, kleine schaal maar ook internationaal op grote schaal door de tijd heen, enorme impact kan hebben op onze biologische samenstelling (Nature), en welke ziektes wij ontwikkelen.  

Het bevestigt nog maar eens dat het Nature vs Nurture debat geen debat is waar Nature recht tegenover Nurture staat, maar dat deze twee onafscheidelijk zijn verworven met elkaar. Het blijkt nogmaals dat de impact van cultuur niet te onderschatten is. 

 

 

#3 Zelfs in oorlogstijd bestaat de menselijkheid uit een en dezelfde mens

Twee fronten, ieder met een andere politieke ideologie, of in ieder geval een andere vlag op het uniform. Maar in tijden van rust verdwijnen de vlaggen, verdwijnt de ideologie, verdwijnt leven of dood. In tijden van rust komen spelen op tafel. Strategisch vertier om de angst en verveling onder de tafel te houden. Dit geldt voor ieder mens: van burgers tot onderduikers, gevangenen, en militairen. Dus in tijden van extreme polarisatie, hoe anders zijn we nu echt? Uiteindelijk zijn het onze emoties en behoeftes in tijden van rust die de mensheid één maken.

#4 Gebruiken we ons langetermijndenken nog voor intergenerationele veerkracht?

Recente ontdekkingen van grottekeningen in de grotten van Patagonië, dagen eerdere ideeën uit over de ouderdom van rotstekeningen in de regio. Deze oude schilderijen dateren uit het late Holoceen, ongeveer 8.200 jaar geleden en bieden inzichten in het culturele erfgoed van de vroege bewoners van Zuid-Amerika. Het onderzoek richt zich vooral op een opmerkelijk motief – een kamachtig patroon – dat geldt als de vroegst bekende afbeelding onder bijna 900 menselijke figuren, dieren en abstracte ontwerpen. Hoewel de precieze betekenis van de tekeningen een geheim blijft van de tijd, suggereren onderzoekers dat het diende als een manier om collectieve herinneringen en tradities te behouden tijdens de droge omstandigheden van het late Holoceen. De tekeningen zijn gedurende 3000 jaar aangepast en toegevoegd naarmate tijd verstreek, ecologische omstandigheden veranderden en nieuwe tradities of gewoonten de oude vervingen. De intentie om tradities en collectieve herinneringen te noteren over een tijdsbestek van 3000 jaar, toont langetermijndenken om kennis door te geven aan komende generaties. Dat de mens als dier het grootste vermogen heeft om lange termijn te denken (dat we tot nu toe weten) is geen nieuwe theorie. Maar dat de mens 8 duizend jaar geleden al technieken had ontwikkeld om kennis over milieu-uitdagingen door te geven, tonen de veerkracht en complexe sociale netwerken van de vroege menselijke gemeenschappen tegen de harde ecologische achtergrond.

De rotstekeningen in Patagonië zijn een eerbetoon aan de eeuwige menselijke creativiteit en veerkracht. Ze herinneren ons aan de kracht van het doorgeven van kennis tussen generaties en het delen van culturele tradities. Misschien moeten we net zoals de vroegere bewoners van Zuid-Amerika op dezelfde manier met de jongere en toekomstige generaties omgaan. Wellicht niet met het gebruik van muurtekeningen, maar door in plaats van beoordelen, doen wat we 8 duizend jaar deden: kennis overdragen. Er valt nog veel te leren van onze fouten.

.

#5 De Documentaire

In aflevering 31 van inmiddels alweer het 9de seizoen van POM (Podcast over Media) was er ruimte voor het fenomeen ‘Documentaire’. Aan het woord was Helmut Boeijen. Helmut is Docent Journalistiek bij het Fontys en freelance-journalist voor diverse kranten, tijdschriften en websites. Maar wat Helmut bijzonder maakt is zijn liefde en passie voor documentaires. Iedere dag kijkt hij tenminste één documentaire en vaak is dat er meer dan één. Een passie die al begint in de ochtend als hij zijn huis verlaat en de bus instapt naar zijn werk. Dan staat de iPad aan en bekijkt Helmut de documentaire die aan de beurt is. Het goede nieuws is dat hij van iedere bekeken documentaire een recensie schrijft. Deze recensies publiceert hij wekelijks in een nieuwsbrief. Alle recensies zijn terug te vinden in een database met inmiddels zo’n 2600 documentaires. Wil je dus de pareltjes onder de documentaires niet missen dan is deze gratis nieuwsbrief een niet te missen kans. Voor zijn interview met POM selecteerde Helmut zijn vijf beste documentaires met media en/of journalistiek als categorie. Dit was zijn Top 5:

 

#6 Wendy’s Flexibele pricing?

Flexibele pricing. We kennen het allemaal van de Uber app. Het tarief dat verandert en afhankelijk is van de vraag. Vliegtuigtickets werken al jaren volgens dit systeem. Maar nu waait dit principe misschien over naar de wereld van Fast Food. Het initiatief werd onthuld door Kirk Tanner, de CEO en president van Wendy’s, in een recente discussie met analisten. Prijzen voor voedselproducten die gedurende de dag automatisch veranderen, afhankelijk van de vraag. Maar direct was er een golf van kritiek. Wat weer aanleiding was voor Wendy’s om te melden dat het alleen een prijsaanpassing zou zijn tijdens daluren. Maar waar rook is, is vuur. Gaan we naar een toekomst waarin alles dynamisch geprijsd zal zijn. En dan zie je direct een aantal mogelijke scenario’s voor je. Twijfel bij iedere koopervaring. Moet ik nu kopen of wachten? Je persoonlijke AI-assistent die 24/7 alert blijft voor het vinden van de beste prijs. Als gevolg hiervan komt er dan vast weer een tegentool in de vorm van ‘prijsbescherming’. Maar de gedachte is er een om toch even op te slaan in het geheugen.

 

#7 Yolk

Na de stormachtige groei van ‘Be Real’ en de daaropvolgende neergang is er weer een nieuwe ster aan het firmament. Yolk. Een social app die een nieuwe vorm van ‘sociale communicatie’ introduceert. Yolk is een app die de manier van communicatie verandert door zich te richten op visuele uitdrukking in plaats van tekst gebaseerde interacties. In tegenstelling tot traditionele berichtendiensten, verbiedt Yolk het gebruik van tekst in conversaties. Slechts visuele kenmerken en aangepaste stickers zijn toegestaan. De app, momenteel alleen beschikbaar voor iPhone-gebruikers, richt zich op het uitdrukken van individuele creativiteit en identiteit door gebruikers te voorzien van hulpmiddelen om zich alleen via deze manier te uiten. Yolk krijgt inmiddels lof voor zijn innovatieve benadering van sociale interactie voor verschillende doelen. Van reacties op foto’s van vrienden tot het gebruik als een “persoonlijk ruimte om hun favoriete aangepaste stickers van geliefde objecten” te tonen. Door zich te richten op visuele communicatie en het vermijden van tekst gebaseerde berichtendiensten, richt Yolk zich op een platform dat intimiteit en individuele identiteit ondersteunt onder zijn gebruikers. Benieuwd of dit weer nieuwe inzichten gaat geven die wellicht weer gaan zorgen voor een aanpassing van communicatie met jongere doelgroepen. Zou het allemaal weer wat menselijker gaan worden? Of verdwijnt het straks weer in de grote prullenmand?

.

#8 Flip

Is dit de toekomst van shopping? Of zoals we het misschien moeten noemen ‘social shopping’? Waar hebben we het over? Flip. Nog niet in Nederland maar wel actief aan de andere kant van de oceaan. Flip noemt zichzelf ‘The Shopping Social Network’. Volgens The Verge lijkt het vooral een Gen Z’s versie van de Tupperwareparty. Alleen het gebruik van de app levert namelijk al geld op door het product te beoordelen en affiliate-inkomsten te verdienen. Het is de zogenaamde creator economy op steroïden, een visie waarbij elke shopper zowel klant als verkoper is. Het idee achter Flip is dat winkelen niet alleen gaat over kopen, maar over samenkomen”, zegt de website van het bedrijf. Je zou kunnen stellen dat Flip eigenlijk een TikTok stream is maar dan alleen met door influencers gemaakte video’s. Volgens de auteur van het artikel is Flip niet leuk maar het illustreert duidelijk een verschuiving die plaatsvindt in short video omdat de grootste concurrenten zoals Instagram Reels, YouTube Shorts of TikTok steeds meer draaien op advertenties. Vroeger zaten advertenties vast tussen content die je eigenlijk wilde zien: vakantiefoto’s van vrienden, het laatste nieuws, de aankondiging van het album van je favoriete popster. Nu is de inhoud zelf de advertentie. Platforms die deze inhoud leveren verdienen veel geld als je die camera, lamp of lippenstift rechtstreeks bij hen koopt. Dit e-commerce element wordt steeds zichtbaarder. Bloomberg meldt dat TikTok dit jaar voor $ 17,5 miljard aan spullen in de VS wil verkopen. Dus wie weet? Straks allemaal een eigen ‘winkeltje’ via Flip?

#9 Future 100 webinar

De Future 100 behoort wat mij betreft tot een van de jaarlijkse hoogtepunten. Mocht je de editie van jaar hebben gemist dan kan je hier nog een exemplaar downloaden. Een aanrader voor iedereen die inzicht wil krijgen in de grote trends en bewegingen van dit moment. Maar er is meer! Op dinsdag 12 maart om 11.00 uur GMT (12 uur in Nederlqand) organiseert VML een webinar waarin ze het Future 100 rapport bespreken. Zoals ze zelf zeggen: “een duik in het hart van de populairste trends uit ons nieuwste Future 100-rapport”. Dus de kans om te genieten van je lunch en tegelijkertijd te laten bijpraten over de belangrijkste bevindingen uit de Future 100. Deelname is gratis en inschrijven kan je via deze link.

#10 Het Nieuws volgen via TikTok?

Wat is het effect of gevolg als je alleen TikTok gebruikt voor het volgen van het nieuws? Joe Berkowitz van Fast Company heeft dat geprobeerd en in dit artikel lees je haar relaas. Ze heeft een week lang alleen nieuws uit TikTok geconsumeerd door in de app het nieuws te volgen. Ze heeft ook gezocht naar nieuws via de Society tab van de Explore pagina en heeft sprekers gevolgd die gerelateerd zijn aan de categorie nieuws. Ook heeft ze gekeken naar de nieuwsbewerkingen op TikTok om te zien hoe ze zich onderscheiden van andere bronnen. Er zijn volgens haar twee hoofdtypen nieuwscontent op TikTok: video’s of screenshots van nieuwsbronnen en mensen die nieuwsitems beschrijven met een ‘vleugje’ mening. De actualiteit van de content blijkt moeilijk vast te stellen. Dit leidt tot verwarring over wanneer gebeurtenissen hebben plaatsvonden. Omdat TikTok zowel informatieve als sensationele content aanbiedt kan het lastig zijn om betrouwbare informatie te onderscheiden van misinformatie. Uiteindelijk concludeert zij dat hoewel TikTok een aanvulling kan zijn op het nieuwsdieet, het niet de meest efficiënte of betrouwbare bron is voor gedetailleerde en nauwkeurige informatie. Volgens mij wisten we dat al maar het is prettig om het bevestigd te zien. Een blijvende uitdaging dus voor de nieuwssector.

Tot de volgende keer!

Nieuws van de Week, 30 Juni 2024

In een nieuw jasje maar net zo waardevol. Deze week met een statement over onze samenleving en gelijke kansen. Over culturele identiteit. Een voorbeeld hoe je AI ook waardevol kunt toepassen. Een satirische kijk op Purpose. En een heel slim tooltje om beter te zoeken...

Nieuws van de Week, 2 Juni 2024

Een hele bijzondere Nieuws van de Week! Deze editie staat natuurlijk weer vol met mooie verhalen. Maar met één verhaal zijn wij wel heel erg blij. De introductie van HumanTales. Lees er alles over in deze update!  Mooie Zondag!   #1 Het grootste nieuws van de week En...

Nieuws van de Week, 24 Maart 2024

Barbie is véél meer dan je verwacht. Hoe decoderen mensen informatie? De Merkhistoricus is belangrijker dan je denkt. Schiet Barilla zijn doel voorbij? KFC als voorbeeld voor een inspirerende Brand Guide. Mr Beast en Amy Webb.  Mooie Zondag!   Het is bijna zover. Over...

Nieuws van de Week, 25 Februari 2024

Een voorjaarsvakantie update. Advertising is iets anders dan 'Purpose". Een trendrapport van TikTok. Nooit meer naar een vergadering. Verslaving als dood in de pot voor Kunst en Entertainment. We sluiten af met een verhelderende analyse van Maxime over 'Het nieuwe...

Nieuws van de Week, 11 Februari 2024

Actie=Reactie. De ultieme review. AI en cultuur. Makkelijke wijsheid voor je ogen. 20 Jaar Facebook. Uit de oude doos: Productplacement. De beste Super Bowl ads en zijn er overeenkomsten tussen LLM's en de historie van plagiaat? Mooie Zondag!   #1 Actie = Reactie:...

Nieuws van de Week, 4 Februari 2024

Het verschil tussen zien en begrijpen. Wat merken kunnen leren van Harry Mack. Daisugi als positioneringsmodel! De kosten van saaiheid. Een plan in 59 seconden. Tools voor de luie journalist. Natuurlijke intelligentie en tenslotte creativiteit. Mooie Zondag!   #1...

Nieuws van de Week, 28 Januari 2024

Medewerkers hebben ook een stem! De CEE: Chief Ecology Officer. Restaurants en Branding. The Future 100 (gelukkig toch weer verschenen). Wat we kunnen leren van de film 'Poor Thing" en 'All You Can....' als nieuw loyalty concept? Mooie Zondag!   #1 Power to the people...

Nieuws van de Week, 22 Januari 2024

Goede smaak? Blue marketing. De overeenkomst tussen een boodschappenlijst en een briefing. Wel of geen CMO? Handige journalistieke tooltjes. En een Geitje als Nederlands taalmodel. Mooie maandag.     #1 Wat heeft smaak te maken met een hype, trend en...

Nieuws van de Week, 14 Januari 2024

SIRE en Rite de Passage. Patronen van verandering. Publicis wordt heel erg persoonlijk. Niemand die het ziet. Hoe Rabbit viraal ging afgelopen week en de perfecte webpagina volgens Google. Mooie Zondag!     #1 Patronen in verandering. Deel 1: Rite de Passage In...

Nieuws van de Week, 7 Januari 2024

Uitbreiding van de Nieuwsredactie. Oatly en limonadetaks. SWOT gemaakt door AI. Is de brand echt meester? De Polaroid Lego camera. En nog veel meer. Mooie zondag!     #1 Maxime de Jonge We beginnen 2024 met groot nieuws. De 'redactie' van het weeknieuws is...

0 reacties

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere week het Nieuws van de Week in je mail

We sturen je geen spam. Lees meer in ons privacybeleid