Nieuws van de Week, 22 November 2020
De Marketing Bull Shit Index, Video meetings 3.0, Twitter Fleet en inspiratie, de ultieme profielfoto en geluid zonder koptelefoon of oortjes. Dit en nog veel meer in deze update van het Nieuws van de Week. Vanaf deze week in een nieuw jasje vormgegeven door Jill Vreeken. Mooie zondag, hou anderhalve meter afstand en blijf vooral letten op mensen die hulp kunnen gebruiken!
#1 Amazon Echo Frames
In 2014 begon Google met de verkoop van de Google Glass. Het bleek niet echt een succes en een jaar later besloot men de productie en de verkoop te staken. Maar ergens voelt iedereen dat de positie van een bril, de functie van de glazen en het feit dat de armpjes lekker over de oren gaan een geweldige basis is voor een succesvol product. Dus na verschillende (lopende) pogingen van Bose, Ray-Ban, Vue Lite, Focals en Vaunt is het nu weer de beurt aan Amazon. Deze week is de verkoop gestart van de Echo Frames. In drie uitvoering koop je dan een standaard bril (mogelijkheid tot het plaatsen van speciale opticien glazen) met Amazon Assistent Alexa geheel tot je beschikking. Dus in plaats van oortjes kan je gewoon alles beluisteren, bellen, reminders instellen, boodschappen toevoegen aan je lijstje, podcasts luisteren en thuis apparaten aan/uit zetten.
#2 Sound Beaming
Nu we toch over geluid hebben is dit ook nog wel een interessant verhaal. Noveto Systems is een “sound beaming” 3-D audiosysteem. Wat betekent dat? Deze techniek is in staat om te ontdekken waar je oren precies zijn en stuurt dan audio via ultrasonische golven richting je oren. Met andere woorden; jij hoort een volledig goede kwaliteit audio zonder een device in of op je oren te hebben zoals airpods, buds of koptelefoon terwijl andere mensen in je omgeving dat geluid niet kunnen horen. Je kan dus rondlopen in je eigen “sound bubble”.
#3 The Marketing Bull Shit Index
Onze grote vriend en marketingprofessor Mark Ritson laat vanuit Down Under weer eens van zich horen. Deze week introduceert hij de Marketing Bull Shit Index. En waar je misschien verwacht dat de lijst enigszins voorspelbaar zou kunnen zijn is dit wel een behoorlijk opmerkelijk rijtje geworden. Er staan zeker een paar items in deze Top 10 die ik helemaal kan begrijpen maar ik ben het zeker niet eens met een aantal zijn keuzes. Het aardige is wel dat het je ook weer aanzet tot nadenken en dat zie ik dan maar weer als een mooie reden om het lijstje toch te bekijken.
#4 Video Conferencing
Het blijft dé doorbraak van 2020. Nu we inmiddels allemaal een beetje gewend zijn, we snappen wat alle basisfunctionaliteiten zijn komen we inmiddels in de video conferencing 3.0 fase. Wat we gaan zien is een explosie van additionele mogelijkheden die gekoppeld kunnen worden aan de streaming diensten en het voor de gebruiker wat leuker maken dan alleen het veranderen van je achtergrond. Dan kan je denken aan Xpression Camera. Deze tool maakt het mogelijk om jezelf tijdens het videogesprek een ander uiterlijk aan te meten. Van Einstein tot het melkmeisje van Vermeer. Je persoonlijke bewegingen (praten) worden keurig overgenomen door de persoon die je hebt gekozen. L’Oreal heeft ook een aardige optie. Je kunt je gezicht voorzien van virtuele make-up. Dus gewoon meteen uit je bed achter de laptop en dan een beetje virtuele make-up will do the job. En als laatste een heerlijk voorbeeld van creativiteit. Netflix kijken tijdens je werk waarbij je scherm eruitziet als een video conference tool. Niet echt noodzakelijk tijdens de corona regelingen maar zeker iets voor straks als we weer naar buiten kunnen.
#5 Twitter Inspiration
Iedereen kent inmiddels de lijstjes van de 10 beste manieren om, de slimste lessen uit en de handigste enzovoort. Overzichten die in alle eenvoud laten zien hoe je het meeste rendement kunt halen uit het gebruik van een medium spreken vaak het beste aan. Zo ook dit kleine “handboekje” voor het gebruik van Twitter. De beste “brand tweets” verzamelt in een “little Twitter Inspiration Handbook”. Keurig onderverdeeld in categorieën. Inspiratie in al zijn eenvoud.
#6 Twitter Fleets
En meteen maar weer even door over Twitter. Deze week was er de introductie van Twitter Fleets. Fleets zijn identiek aan de Snapchat Stories of Instagram Stories of Facebook Stories of LinkedIn Stories. Alleen dan onder de naam Fleets. Ze verschijnen in de vorm van tekst, afbeeldingen of video en verdwijnen na 24 uur. In tegenstelling tot tweets kunnen ze niet worden geretweet, leuk gevonden of beantwoord worden, behalve via directe berichten. Het idee is om de “Twitter angst” bij sommige mensen wat weg te nemen en het hierdoor meer toegankelijk te maken. Overigens merk ik inmiddels bij veel gebruikers al de nodige weerstand. Daarnaast kondigde Twitter een variant op Clubhouse aan. Twitter Spaces. Een audio platform waarin mensen met elkaar in gesprek kunnen gaan in een “virtual” space. De grote vraag is dan meteen in hoeverre Twitter in staat is om deze “spaces” niet te laten exploderen als een kruitvat.
#7 Evolution of Global Advertising
Een mooie visualisatie van de wereldwijde uitgaven van advertentiebestedingen tussen 1980 en 2020. Veertig jaar beweging. Hoe zou het er over 40 jaar weer uitzien?
#8 Brand-Owned Virtual Assistants
Voice Assistents beginnen nu echt terrein te winnen. Deze week waren er de introducties van een Voice Assistent voor de bevolking in IJsland. Voice assistents komen eraan voor Griekenland, Estland en Bulgarije. Het zal niet lang meer duren of bedrijven en merken moeten ook de stap gaan maken naar een bereikbaarheid via Voice technologie. Maar hoe doe je dat? Wat komt er allemaal bij kijken en hoe ontwikkel je een eigen Voice Assistent? Bij RAIN hebben ze daar een mooi rapport voor gemaakt. In vier delen krijg je alle informatie die hiervoor noodzakelijk is.
#9 Profile Pic maker
Wie wil er nu niet een mooie profielfoto voor je social media kanalen. Maar die foto die het meest geschikt lijkt heeft vaak zo’n vervelende achtergrond. No problem. Met de Profile Pic Maker los je dat zo op en kies je een neutrale passende achtergrond om je plaatje te laten shinen.
#10 Short Trip
Hoe mooi kan eenvoud zijn. Gewoon omdat het een moment van rust creëert deze mooie animatie van Alexander Perrin. Beweeg met de pijltjes of met je vingers op de smartphone
0 reacties