Nieuws van de Week, 6 Maart 2022

Oekraïne en het Nieuws van de Week. Mooie zondag.

 

#0 Het Nieuws van de Week op Clubhouse

Branded Entertainment X Insight&Connect. Vers uit de oven en nog warm. De geschreven versie nu ook in audio. Kom erbij voor jouw mental breakfast en start de dialoog. Vandaag (zondag 6 maart) om 09.00 uur op Clubhouse. Onder de bevlogen moderatie van Sylvie Verbiest. Deze week natuurlijk ook weer de gesproken column van Tino Stuij.

Geel en Blauw. De vlag als logo voor een land. Zonder enige toevoeging van welke letter dan ook weet de hele wereld waar dit voor staat. Als je je ogen dicht doet dan kan je de merkidentiteit zo invullen. Heb je geen marktonderzoek voor nodig. Zelfs de merkpersoonlijkheid is voor iedereen, zonder voorkennis, vorm te geven.

In deze soms onwerkelijke tijd zijn de effecten van alle technologische ontwikkelingen zichtbaar. Communicatie wordt propaganda, nieuws is echt of fake, overal zijn camera’s en 24/7 komen de berichten binnen via alle mogelijke kanalen. En dan zien wij alleen nog maar de buitenkant. Op alle mogelijke manieren zijn er individuen, groepen of organisaties bezig om hun bijdrage te leveren om deze vreselijke oorlog te stoppen. Hackers, influencers, bedrijven en merken of gewone helden van de straat. Neem deze Alex Hook. Hij maakte een TikTok video voor zijn dochter die onmiddellijk viraal ging. In de daaropvolgende dagen bleef het stil op zijn TikTok account en dacht men dat hij was omgekomen op het slagveld. Gelukkig verschijnen er inmiddels weer updates van Alex.

Telegram, ooit bedacht door de Russische broers Nikolaj en Pavel Doerov, zij zijn overigens ook de oprichters van VK, het grootste sociale netwerk van Rusland, speelt een grote rol in de informatievoorziening. Neem bijvoorbeeld de meer dan geloofwaardige berichten van The Kyiv Independent. Inmiddels is er voor de Kyiv Independent via het gofundme platform al bijna 1 miljoen euro bijeengebracht.

Natuurlijk is er ook de bijna noodzakelijke aanwezigheid van Twitter. Er is te veel om te volgen en daarbij rijst natuurlijk ook altijd de vraag over de betrouwbaarheid van het nieuws. Een feed die ik al een tijdje volg zijn de berichten van Pjotr Sauer. Werkzaam voor de Moscow Times die ooit is opgericht door zijn vader Derk. Geboren in Rusland is hij in staat om een eerlijk beeld te schetsen over de situatie aldaar. Zolang ze tenminste nog content kunnen/mogen maken. Lees het interview met Derk Sauer van zaterdag 5 maart in het FD. Maar er zijn ook van die kanalen waarbij je kunt zien hoe actief de wereld reageert. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit kanaal dat in beeld brengt wat de bewegingen zijn van de privévliegtuigen van de grote oligarchen.

Een ander niet geheel onbelangrijk onderdeel is de cyberwereld. Wat is de impact van de hackers, de DDos aanvallen en de hermatic wipers? In deze podcast van Cybertopics leggen Ronald Prins en zijn medewerkers van Hunt & Hackett uit wat de laatste stand van zaken is. Welke technieken er worden gebruikt en wat de effecten van de cyberwar kunnen zijn.

En dan natuurlijk ons vak. Hoe gaat dat om met deze situatie? Tussen de normale campagnes die gewoon doorgaan(?) zijn er toch ook wel veel bedrijven en merken die in de actiemodus gaan. Adage en Adweek houden een dagelijks overzicht bij van de activiteiten van de grote brands. Daar zie je echt wel mooie initiatieven. Airbnb die 100.000 slaapplaatsen ter beschikking stelt voor de vluchtelingen tot merken die hun activiteiten in Rusland opschorten. Maar helaas ook missers. Pantone (van de kleuren) die naar aanleiding van een post een behoorlijke bak ellende over zich heen krijgt.

Een Oekraïens stockfoto bureau dat gratis beelden aanbiedt van de gebeurtenissen in Oekraïne met als doel de Russische propaganda tegen te spreken.

Zo is er ook de Ukraine Corporate Index. Deze index volgt de response van bedrijven in relatie tot de Russische invasie in de Oekraïne. De index wordt uitgevoerd door The Good lobby en de Progressive Shopper.

Ook de modewereld laat zich horen. In dit overzicht van Voque kan je zien hoe de verschillende modemerken reageren op de situatie. Of mocht je nog merken/retailers missen dan is hier nog een overzicht van Fashion United. De grote vraag blijft natuurlijk hoelang? Zal het geld uiteindelijk weer winnen van het huidige (gewenste) gedrag?

Dan blijft er natuurlijk nog een belangrijke speler over. De Big Tech bedrijven. In enkele gevallen zullen ze al zijn meegenomen in een van de bovenstaande lijstjes. Facebook en Twitter zijn inmiddels verboden door de Russische overheid. In dit overzicht van Sky News staat alles even keurig op een rijtje.

Ik word toch wel een beetje blij als ik me realiseer dat er ook hackers op een functionele manier in de aanval gaan. Anonymus, je kent ze vast wel van het masker, zijn druk bezig om allerhande Russische overheidsites plat te leggen. Naast de overheid zijn er ook aanvallen richting de staatsomroepen, de site van de Russische oliegigant Gazprom en een spoorwegnetwerk dat mogelijk wordt gebruikt om troepen van Rusland naar Oekraïne te verplaatsen. Anonymous heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor 1.500 cyberaanvallen in de afgelopen dagen en zei dat het tv-stations was gehackt om beelden te tonen van een jonge vader die afscheid nam van zijn vrouw en dochter terwijl ze vluchtten, evenals beelden van bommen en beschadigde gebouwen. Russische tv-stations zouden in plaats van propaganda ook Oekraïense liedjes uitzenden.

Dan is er ook de tweet van Mykhailo Fedorov, de vice-president van Oekraïne, aan Elon Musk om het Starlink netwerk beschikbaar te stellen. Binnen enkele uren komt er een bevestigend antwoord van Elon en tegelijkertijd worden er een lading satellietontvangers naar Oekraïne gestuurd. Helaas blijken de ontvangststations ook een mogelijke locatie indicator te zijn. Met wellicht gevaarlijke consequenties.

Dan de invloed van social media. The New Yorker kopt deze week: Watching the World’s “First TikTok War”. Die titel is eigenlijk onzin want de Arabische Lente in 2010 was een van de eerste gebeurtenissen waarbij social media een hele belangrijke rol hebben gespeeld. De impact van bewegend beeld via bijvoorbeeld TikTok is echter wel nieuw. In haar boek ‘Betreffende de pijn van anderen’ uit 2003 volgde Susan Sontag de evolutie van oorlogsjournalistiek van fotografie tot televisie. De Spaanse Burgeroorlog markeerde de opkomst van de geprofessionaliseerde fotojournalist, uitgerust met een Leica 35-mm. Een filmcamera om het conflict op de grond vast te leggen. De oorlog in Vietnam was de eerste oorlog die op televisie werd uitgezonden. Nu zijn de kleine schermen van onze telefoons de plaats waar de oorlogsbeelden 24/7 binnekomen in de feeds. Afgewisseld met debatten over de finale van een tv-serie, schattige dierenfoto’s en updates over andere hedendaagse rampen. De verschillende vormen van inhoud overlappen elkaar op een desoriënterende manier: de professionele met de amateur, de opzettelijke met het incidentele. Het Instagram-account van een internetberoemde kat genaamd Stepan, wiens eigenaar in Oekraïne woont en een miljoen volgers heeft verzameld, is onlangs overgestapt van het delen van gekke huisdierenportretten naar het plaatsen van foto’s van een raketaanval op Kharkiv. Sociale media zijn een onvolmaakte chroniqueur van oorlogstijd. In sommige gevallen kan het ook de meest betrouwbare bron zijn die we hebben.

En dan natuurlijk de laatste technologische tools. Die kunnen ook niet ontbreken. Inmiddels is er een UkraineDAO.  Bedacht en opgericht door de in Engeland woonachtige Oekraïens activiste Alona Shevchenko. UkraineDAO kwam tot stand na een samenwerking met Nadezjda Tolokonnikova, lid van Pussy Riot, de bekende Russische feministen band. De DAO (decentrale autonome organisatie) heeft een NFT van de Oekraïense vlag ter veiling aangeboden. Deze is ondertussen voor 2.258 ETH verkocht, wat op moment van verkoop gelijk stond aan zo’n $6,75 miljoen.

Tenslotte. Voor de broodnodige variatie is de podcast “Weer een dag” iedere doordeweekse ochtend. Even luisteren naar Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman. In de uitzending van afgelopen donderdag gaat het ook even over aanstaande maandag, 7 maart, als de landelijke en regionale media ook in actie komen voor Giro555. Britt Dekker en Wendy van Dijk met camera en microfoon op de grens van Polen en Oekraïne. En dan denk je heel voorzichtig….zitten we daar nu op te wachten?

Tot volgende week.

Nieuws van de Week, 25 Juni 2023

Een Audio-First wereld? AI of omdenken? De weg naar de Hel. Echt 'n mooi Google-project en zijn de Media-of-One bedrijfjes nu een verbetering voor het medialandschap? Mooie zondag.   #1 Future of Sound Wunderman Thompson laat weer eens zien dat een onderzoek ook kan...

Nieuws van de Week, 11 Juni 2023

QR-codekunst. Barcelona het nieuwe Twitter? TikTok Tako. Zal AI de wereld echt beter maken? Een draagbare bank en alles over Beats en Ritme. Mooie zonnige zondag.   #1 Brand names are all nonsense now Het bedenken van een goede merknaam is niet het makkelijkste...

Nieuws van de Week, 28 Mei 2023

De valkuil voor een Brandmanager. Her-betovering. Ook generaties zijn generaliserend. Een prachtige site over Motion Design. Wat is het effect als je IKEA kruist met Patagonia en het woord Prompter als een acroniem. Mooie pinksterzondag.   #1 Bud Light Waarschijnlijk...

Nieuws van de Week, 14 Mei 2023

Levenslessen van Kevin Kelly. Een klantprobleem zien als een kans. Google en AI? Het succes van de interne tv-serie van Microsoft. Bluesky als vervanging van Twitter? Je personal AI-assistent van Humane. Mooie Zondag.   #1 Kevin Kelly. Een van de meest inspirerende...

Nieuws van de Week, 30 April 2023

AI en de interface revolutie. Het idee van de film Her nu ook als app voor iedereen. Hoe schrijf je goede prompts? Een ziekenhuis en Byron Sharp? 30 Inspirerende gesprekken. Opnieuw een onderscheidende stap van Oatly. Mooie Zondag.   #1 De mogelijke impact van AI voor...

Nieuws van de Week, 16 April 2023

Amy Webb en het Tech Trend Rapport. Komt Web3 weer boven het maaiveld? Handige ChatGPT apps. Briljante Barbie campagne. Substack Notes het nieuwe Twitter? En een wandelband voor het kantoor. Mooie zondag!   #1 Amy Webb Mary Meeker was “de koningin van het Internet”....

Nieuws van de Week, 2 April 2023

Mediatrends, de echte cijfers en de artificiële context. Lemon8. De visie van Sundar Pichai (de eindbaas van Google). Generatie Z en kantoorapparatuur. Mooie zondag!   #1 Product/Market fit Het nieuws van de laatste tijd beperkt zich eigenlijk maar tot één onderwerp....

Nieuws van de Week, 5 Maart 2023

Dove & LinkedIn in actie tegen haardiscriminatie. Culturele trends van Meta. Chatten met AI-Bert. En hoe één of twee letters het verschil kunnen maken. Mooie zondag!   #1 Artifact Enige weken geleden was er al het bericht dat er een nieuwe app het daglicht zou...

Nieuws van de Week, 19 Februari 2023

Marketing is about people. Zoeken met You. Hoe schrijf je met AI? Fins toekomstdenken. Het mediagebruik van kids en een prachtig toepassing van AI in de app Simpel. Mooie zondag!   #1 The Future of Marketing is People Herken je dat gevoel? Je leest een artikel en het...

Nieuws van de Week, 5 Februari 2023

Het mooie verhaal van Barnes & Noble. Stephen Fry en Johannes Vermeer. Welke AI-toepassingen zijn er nog meer? Social media cijfers en een nieuwe poging voor een nieuwsapp op basis van AI! Mooie zondag!   #1 Newcom. Nationale Social Media Onderzoek Ook dit is...

0 reacties

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere week het Nieuws van de Week in je mail

We sturen je geen spam. Lees meer in ons privacybeleid