Nieuws van de Week, 3 Juli 2022

Een inflatie advertentie stop in de UK? Brandr en de merkdenkers van Nu. Is Web3 toch niet dood? De shopper van morgen. Oatly heeft geen marketingafdeling nodig. En interessante resultaten uit het nieuwe Touchpoints. Mooie zondag.

 

#0 Het Nieuws van de Week op Clubhouse

Vers uit de oven en nog warm. De geschreven versie nu ook in audio. Kom erbij voor jouw mental breakfast en start de dialoog. Vandaag (zondag 3 Juli) om 09.00 uur op Clubhouse.  Onder leiding van Sylvie Verbiest. En deze week natuurlijk ook weer met de gesproken column van Tino Stuij.

#1 Engeland roept adverteerders op om niet te adverteren

Je leest het goed. Een overheidscampagne in de UK die erop gericht is om bedrijven aan te zetten marketingcommunictatieuitgaven om niet te investeren in een campagne maar om te zetten in een prijsverlaging. Met als ultiem doel om de stijgende kosten van levensonderhoud voor consumenten te helpen verlichten. Dus even voor de goede lezer; een door de belastingbetaler gefinancierde campagne om vervolgens voor diezelfde belastingbetaler een “korting” te genereren. Bedrijven die ermee instemmen deze kostenbesparende maatregelen door te voeren, mogen de campagnenaam en het logo aan hun branding kunnen toevoegen (nee dat is echt geweldig). Ik ben heel benieuwd welk reclamewerkingsmodel van Giep Franzen hieraan ten grondslag ligt maar ik vrees dat we een nieuw, achtste, model moeten toevoegen. Doet me denken aan een van de eerste acties in 2018 van de nieuwe gemeenteraad in Amsterdam. Als we de prachtige letters “I amsterdam” weghalen dan komen er vanzelf wel minder toeristen. Ik geloof oprecht in de werking van goede marketingcommunicatie en communicatie. Maar er zijn van die dingen die je niet met (marketing)communicatie kunt oplossen. Een veel betere route is dat merken en bedrijven zelf nadenken over hun positie en relatie met ALLE stakeholders.

 

#2 Merkdenkers van Nu over de toekomst van het merk

Ik was afgelopen donderdag, samen met Sylvie, op het SWOCC-event: “Brandr – de kroniek van een merk.” Een mooie middag ter gelegenheid van het verschijnen van het rode boekje met dezelfde naam. Juist in deze tijd is de behoefte aan kennis over merken, de werking van merken en noodzaak om te begrijpen wat de kracht van een merk is meer dan ooit nodig. In een wereld waarin alles kan en iedereen claimt er verstand van te hebben is het noodzakelijk om een (wetenschappelijke) basis te hebben. Het was mooi om te horen dat het werk van Giep Franzen voor velen (nog steeds) een inspiratiebron is om ook in deze veranderde wereld vanuit dit merkdenken te handelen. Dus is het belangrijk dat er een stichting is als SWOCC. Een initiatief dat we als industrie moeten steunen! En mocht je je nog afvragen waarom dan kan ik je aanraden om op de website van SWOCC te bezoeken. Daar lees je alle verhalen zoals die gepubliceerd zijn in het rode Brandr boekje. Van de merkdenkers van Nu over de toekomst van het merk. Met verhalen van o.a. Jeroen de Bakker, Marc Oosterhout, Frank Peters, Guy van Liemt, Onno Maathuis, Mary Hoogerbrugge, Andy Mosmans en vele anderen. Heerlijk voor de vakantie.

#3 Not Boring by Packy McCormick

Een van de front runners in de web3 wereld is Packy McCormick. Hij de oprichter van het Not Boring netwerk en investeerder in een aantal technologische bedrijven. Huidige ontwikkelingen geven niet echt een positief beeld. Alles lijkt met piepende banden tot stilstand te komen. De crypto’s dalen met meer dan 60% in waarde en stablecoins verdwijnen van het toneel. Met persoonlijke drama’s tot gevolg. Dan ben je geneigd om het gehele fenomeen maar even in de kast te zetten. Misschien wrijf je nog even in je handen, blij als je bent dat er verder geen werk van hoeft te maken. Maar is dit de echte waarheid of is het de schijn die bedriegt. Packy neemt de lezer in twee verhalen mee in het mogelijke antwoord. Hij beschrijft onder de titel vandaag wat de huidige situatie is en in het tweede verhaal zijn idee over de toekomst. Het geeft maar weer eens aan dat wat je ziet en leest niet altijd is wat het is. Web3 is er nog niet maar de eerste succesvolle contouren staan er wel degelijk.

#4 The Future Shopper

Wunderman Thompson heeft voor ons weer een kijkje in de toekomst gemaakt. Wat is de toekomst van de shoppende consument? Het resultaat van dit onderzoek in 18 landen onder 31.000 consumenten kan je hier in een beknopte vorm teruglezen. De belangrijkste trends? Zorg voor een gebalanceerde kanaalstrategie. Dan kunnen consumenten interacteren in welk kanaal dan ook, wanneer dan ook en waar dan ook. Een slechte experience is onacceptabel. Social commerce is noodzakelijk onderdeel van je strategie. Duurzaamheid is belangrijk maar minder dan een goede service. En wat is straks precies de definitie van een consument? We verkopen niet langer alleen aan mensen, maar aan hun avatars in gaming en de metaverse en uiteindelijk aan consumenten die misschien niet eens leven.

#5 Oatly heeft geen marketingafdeling nodig om succesvol te zijn

John Schoolcraft is de Global Chief Creative Director van Oatly. Tijdens de TNW Conference 2022 legde hij uit hoe Oatly een unieke stem kon creëren en succesvol kon zijn in een competitieve markt. Hij verving de marketingafdeling door een team van creatievelingen. Schoolcraft: “We zijn niet zomaar een bedrijf met een logo. We zijn een groep mensen om andere groepen mensen te helpen een paar keuzes in hun leven te maken die goed zijn voor hun lichaam en de planeet,” De focus op Oatly’s menselijke stem werd gedreven door Schoolcraft’s diepe scepsis over het traditionele klant-bureaumodel en zijn bereidheid om traditionele marketingregels uit het raam te gooien.

#6 Facebook Groups

Facebook-groepen staan ​​​​op het punt een aantal grote veranderingen te ondergaan. En zoals vaker bij de innovaties van Facebook (Meta) lijken ze altijd verdomd veel op een ander (succesvol) platform. Dit keer is het een kopie van Discord. Centraal in de wijzigingen staat een nieuwe zijbalk die je groepen weergeeft. Individuele groepen hebben een nieuw menu. Het menu organiseert zaken als kanalen, Messenger-gesprekken en evenementen. Kanalen in Groepen kunnen tekstchats, audioruimten of feedrooms zijn waar mensen kunnen posten en reageren op een manier die vergelijkbaar is met wat je gewend bent in je eigen feed.

#7 Touchpoints

Vorige week zijn de resultaten gepresenteerd van de eerste shift 2022. Al 16 jaar loopt dit onderzoek in de UK. Het geeft inzicht in de mediaconsumptie gedurende de dag of gedurende een week en creëert daardoor een 360-graden beeld van het dagelijkse leven van mensen en alle informatie die je nodig hebt om crossmediale planning succesvol te implementeren. In Nederland lopen we nog steeds vreselijk achter. Maar misschien dat er aanstaande donderdag tijdens de Summer update van het NMO (Nationale Media Onderzoek) weer iets meer duidelijk wordt. De vier initiatiefnemers NLO, NOM, SKO en VINEX praten je dan bij over de vorderingen van het NMO. Gelukkig kan je trouwens de Touchpoint presentatie terugkijken. Interessant is dan bijvoorbeeld het onderzoek op basis van Touchpoints dat The Kite Factory heeft gedaan. Met heeft gekeken naar het percentage gebruikers van een middel dat aandachtig (attentive) betrokken is of meer afwezig tijdens het gebruik (inattentive). En dat geeft opzienbarende resultaten. De Top 3 is dan namelijk als volgt: 1) TikTok, 2) YouTube en 3) Snapchat.

#8 LVMH

Een meer dan indrukwekkende poging van LVMH om te demonstreren dat ook LVMH innovatief kan zijn. Op VivaTech 2022 onthult LVMH zijn appartement… en de vitaliteit van het innovatie-ecosysteem van de Groep. Diezelfde ervaring kan je nu ook online meemaken. In het virtuele appartement van LVMH kan je bewegen in verschillende ruimten, presentaties bekijken of je verdiepen in de verschillende merken. Dat alles onder de begeleiding van Livi, de virtual persona van LVMH.

 

#9 Data

Het blijft iedere keer weer een openbaring als iemand data kan vertalen naar een visueel, leesbaar verhaal. In plaats van dansende cijfers of pagina’s vol getallen kan je er ook een verhaal van maken zodat lezers direct de getallen kunnen interpreteren. Zo ook dit verhaal over de volkstelling in Engeland en Wales. Welke plaatsen hebben te maken met de grootste toename en afname. Welke gebieden vertonen de grootste groei vertoonden in verschillende leeftijdsgroepen, en hoe zich dat verhoudt tot andere.

#10 Robomart

De SRV-man in een nieuw jasje. De Robomart komt gewoon voorrijden. Met een code open je de deur en vervolgens pak je gewoon wat je nodig hebt. De betaling volgt automatisch als de Robomart weer vertrekt.

Podcast van de Week

Audio agency Airborne kiest iedere week “de podcast van de week”. Deze week: “Dish” van  Waitrose

Podcasts en supermarkten: het is een wonderlijke combinatie. Zowel binnen als buiten Nederland lijkt er vanuit deze bedrijfstak weinig belangstelling voor het medium – enkele losse initiatieven van een kortlopende series daargelaten. Terwijl het vaak wel de partijen zijn met grote advertentiebudggetten. Al ligt de nadruk daarbij natuurlijk vaak op sales, en minder op het bouwen van een merk, iets waar een podcast in eerste instantie aan bijdraagt. Het voorbeeld voor de branche is eigenlijk al sinds jaar en dag Trader Joe’s. Deze Amerikaanse supermarkt heeft een trouwe fanbase die graag wil weten wat er zich achter de schermen van de winkel afspeelt. De podcast bestaat al zo’n 4 jaar, telt ruim 50 afleveringen en staat vrijwel altijd hoog in de charts. 

Britse supermarkt Waitrose

Sinds deze maand brengt de Britse supermarkt Waitrose haar eigen podcast uit: Dish. Voor de context is het goed om te weten dat Waitrose zich in het wat hogere segment begeeft, in de hoek van Marqt, Crisp en – in de VS – Whole Foods Market. Dat komt dan ook gelijk terug in de aantrekkelijke cover-art van de podcasts. Dit is bij podcasts vaak nog een sluitpost; geheel ten onrechte, want het is de eerste impressie die een potentiële luisteraar van de podcast krijgt. Bij Dish zien we de twee hosts van de show afgebeeld: DJ Nick Grimshaw en sterrenkok Angela Harnet. En de mimiek van Grimshaw maakt al gelijk duidelijk dat er gelachen gaat worden. Nou, die belofte wordt zéker ingelost. Het duo ontvangt in elke aflevering één of meerdere Britse beroemdheden. Sterrenkok Harnet bereidt voor de gasten een smakelijk gerecht. Terwijl ze dat doet, vertelt ze losjes en in grote lijnen over wat ze aan het maken is; verwacht vooral geen gedetailleerde recepten. Ondertussen horen we de wijn die wordt uitschonken, pannen op het fornuis en andere keukengeluiden. Het grootste deel van de podcast bestaat uit een conversatie met de gasten. Het is te vergelijken met de gespreken in late night-shows op televisie: gezellig, vrolijk en vol met gevatte opmerkingen. ‘t Is natuurlijk allemaal zorgvuldig ge-preproduceerd, desondanks vermakelijk om te luisteren. Wat de podcast interessant maakt, is dat het onderstreept waar Waitrose voor staat: genieten van het goede leven, samen met anderen, met een tafel vol smakelijk eten en een lekkere fles wijn. Waitrose is als afzender verder minimaal aanwezig. In de podcast wordt alleen verwezen naar de recepten die online staan, maar dat voelt eerder als een service. Maar tegelijkertijd zet je als luisteraar daarmee wel een eerste, belangrijke stap om Waitrose in je armen te sluiten – op zijn minst een klein beetje. 

Luisteren naar “Dish” kan met deze handige afspeellijst op Spotify. Waar je ook alle andere Podcasts van week kunt vinden.

Tot volgende week!

Nieuws van de Week, 3 Maart 2024

Het Nieuws van deze week met: Nature vs Nurture (of toch niet?). Anders leren kijken. Alles over documentaires. Yolk en Flip als nieuwe sterren? Future 100 webinar. En over 4 weken een nieuw uiterlijk en een nieuwe naam. Mooie Zondag!   ‘Het Nieuws van de Week’ is...

Nieuws van de Week, 25 Februari 2024

Een voorjaarsvakantie update. Advertising is iets anders dan 'Purpose". Een trendrapport van TikTok. Nooit meer naar een vergadering. Verslaving als dood in de pot voor Kunst en Entertainment. We sluiten af met een verhelderende analyse van Maxime over 'Het nieuwe...

Nieuws van de Week, 11 Februari 2024

Actie=Reactie. De ultieme review. AI en cultuur. Makkelijke wijsheid voor je ogen. 20 Jaar Facebook. Uit de oude doos: Productplacement. De beste Super Bowl ads en zijn er overeenkomsten tussen LLM's en de historie van plagiaat? Mooie Zondag!   #1 Actie = Reactie:...

Nieuws van de Week, 4 Februari 2024

Het verschil tussen zien en begrijpen. Wat merken kunnen leren van Harry Mack. Daisugi als positioneringsmodel! De kosten van saaiheid. Een plan in 59 seconden. Tools voor de luie journalist. Natuurlijke intelligentie en tenslotte creativiteit. Mooie Zondag!   #1...

Nieuws van de Week, 28 Januari 2024

Medewerkers hebben ook een stem! De CEE: Chief Ecology Officer. Restaurants en Branding. The Future 100 (gelukkig toch weer verschenen). Wat we kunnen leren van de film 'Poor Thing" en 'All You Can....' als nieuw loyalty concept? Mooie Zondag!   #1 Power to the people...

Nieuws van de Week, 22 Januari 2024

Goede smaak? Blue marketing. De overeenkomst tussen een boodschappenlijst en een briefing. Wel of geen CMO? Handige journalistieke tooltjes. En een Geitje als Nederlands taalmodel. Mooie maandag.     #1 Wat heeft smaak te maken met een hype, trend en...

Nieuws van de Week, 14 Januari 2024

SIRE en Rite de Passage. Patronen van verandering. Publicis wordt heel erg persoonlijk. Niemand die het ziet. Hoe Rabbit viraal ging afgelopen week en de perfecte webpagina volgens Google. Mooie Zondag!     #1 Patronen in verandering. Deel 1: Rite de Passage In...

Nieuws van de Week, 7 Januari 2024

Uitbreiding van de Nieuwsredactie. Oatly en limonadetaks. SWOT gemaakt door AI. Is de brand echt meester? De Polaroid Lego camera. En nog veel meer. Mooie zondag!     #1 Maxime de Jonge We beginnen 2024 met groot nieuws. De 'redactie' van het weeknieuws is...

Nieuws van de Week, 10 December 2023

AI. AI. AI. AI...We komen er niet omheen. Maar gelukkig ook ander nieuws zoals ALLE trendoverzichten voor 2024. Het vreemde Internet en een persoonlijke noot. Mooie zondag.   #1 Gemini Het was weer een indrukwekkende week. Waren we net bekomen van de perikelen rondom...

Nieuws van de Week, 26 November 2023

Terug van weggeweest. Met deze week: een goede briefing. Effectieve Marketing. Een ChatGPT manual. Storyscrolling en tenslotte gedragsinzichten. Mooie zondag.   #1 Een goede briefing schrijven blijft een uitdaging maar lees hier hoe het beter kan! Wat is de beste...

0 reacties

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere week het Nieuws van de Week in je mail

We sturen je geen spam. Lees meer in ons privacybeleid