Nieuws van de Week, 1 Mei 2022

Musk en de blauwe vogel. Crypto verdienen met hardlopen. DeBranding. Pixy de drone van Snap. Nieuw woord: eigendomseconomie. En een prachtige portfolio website. Mooie zondag.

 

#0 Het Nieuws van de Week op Clubhouse

Vers uit de oven en nog warm. De geschreven versie nu ook in audio. Kom erbij voor jouw mental breakfast en start de dialoog. Vandaag (zondag 1 Mei) om 09.00 uur op Clubhouse. Onder leiding van Sylvie Verbiest. Jeroen de Bakker als tafelheer. En deze week even geen gesproken column van Tino Stuij. Maar volgende week in een lange uitvoering.

#1 Twitter

Zelden heeft een overname van een (social) medium tot zoveel commotie geleid. Vanuit alle hoeken en gaten komen de meningen naar buiten. Van gematigd positief (The New York Times: “Musk is de enige die Twitter kan laten worden wat het zou kunnen zijn”) tot zeer negatief (Maarten van Rossem: “dat die gek van een Musk Twitter gekocht heeft”) en de mannen van Podcast over Media (achter de betaalmuur van Podimo) zijn er ook nog niet helemaal uit.

 

 

#2 Mark Cuban

Als tegenhanger van het verhaal rondom Elon Musk zijn er ook nog andere veelverdieners die hun fortuin op een andere manier inzetten. Een manier die wellicht een iets grotere bijdrage heeft aan een betere wereld dan een vrij dorpsplein. Zo’n gast is Mark Cuban. Mark Cuban is een ondernemer en NFT-beïnvloeder die kansarme kinderen helpt en levensreddende medicijnen betaalbaar maakt in de VS. Cuban heeft onlangs Cost Plus Pharmacy gelanceerd om Amerikanen te helpen elke maand duizenden dollars te besparen op levensreddende medicijnen door de kosten te verlagen. Hopelijk een voorbeeld voor de andere mannen in dit spectrum.

#3 STEPN

En daar is STEPN, een nieuwe Web3 Fitness-app. Met STEPN kun je crypto verdienen door te wandelen, joggen of hardlopen. Je zou het kunnen beschrijven als een gamificatie van fitness. Met een “Move to Earn” model waarbij de app je training kan volgen, vergelijkbaar met Strava of Map My Run, en je vervolgens kan belonen met crypto voor het voltooien van activiteiten. Om te spelen, heb je hun speciale sneaker-NFT’s nodig. Deze NFT’s hebben verschillende kenmerken die van invloed zijn op hoe snel en efficiënt ze crypto verdienen. Het lijkt natuurlijk allemaal te mooi om waar te zijn. Maar in dit verhaal van Nat Eliason lees je waarom hij denkt dat dit misschien wel de best ontworpen Play and Earn-game is die op de markt is gekomen. Een aardige blueprint voor een mogelijk toekomstmodel.  

#4 DeBranding

Misschien heb je het ook opgemerkt? De trend naar eenvoudigere logo’s. En mocht dat niet zo zijn dan is deze video het bewijs van deze wijdverbreide ontwikkeling. Met een mooi woord zouden we het ook wel DeBranding kunnen noemen. Schermen worden immers steeds kleiner en er is vaak minder ruimte beschikbaar. Deze “pixeldruk” zorgt ervoor dat merken hun logo opschonen, verkleinen en de complexiteit afschudden en inruilen voor een schoner uiterlijk. Een nadeel is natuurlijk wel dat het ook tot een identiteitsverlies leidt. En eigenlijk kunnen we de volgende trend vast voorspellen. Deze fase van DeBranding zal straks weer plaatsmaken voor ReBranding.

 

#5 Digital Ad spending 2021 Nederland

Er is weer een nieuwe uitvoering van het Online Ad Spend Survey met Nederlandse cijfers. De survey die Deloitte jaarlijks uitvoert in opdracht van VIA (het voormalige IAB). Afgelopen jaar zijn de bestedingen van digital advertising met 34% gegroeid. Dat zijn nog eens cijfers! In totaal besteedden adverteerders ruim 3,1 miljard euro aan digitale advertenties. Naast een aanhoudende groei van search advertising (+33%) laat de Online Ad Spend Study 2021 vooral een sterk herstel zien van Digital Out of Home (+50%) en een sterke opmars van Digital Audio (+79%). Op deze pagina kan je het rapport downloaden als je even je gegevens achterlaat.

#6 The Ownership Economy 2022

Dertig jaar na de ontwikkeling van het world wide web heeft een handvol bedrijven de meeste aandacht van gebruikers en daardoor bijna alle digitale advertentie-inkomsten in handen. Gesloten ecosystemen die innovatie door onafhankelijke ontwikkelaars tegenhouden. De economische belangen van de grootste internetplatforms houden eigenlijk maar zeer beperkt rekening met hun meest waardevolle bijdragers: hun gebruikers. Toch snappen we allemaal dat eigenaarschap steeds belangrijker wordt om de bezoekers (en werknemers) te behouden. Maar de overgrote meerderheid van de internetgebruikers bezit precies 0% van de diensten waaraan ze bijdragen. Makers zijn niet de eigenaar van hun inhoud, ontwikkelaars hebben geen controle over hun code en consumenten hebben geen invloed op het beleid of de beslissingen van de platforms die ze gebruiken. Dit begint te veranderen via de eigendomseconomie – vaak web3 genoemd – met producten en diensten die gebruikers in eigenaren veranderen.

In dit heerlijke verhaal lees je alles over deze nieuwe eigendomseconomie. Niet alleen een krachtig nieuw hulpmiddel voor bouwers om marktprikkels te benutten om nieuwe netwerken een vliegende start te geven, maar biedt het ook het potentieel om positieve sociale verandering te creëren door de bredere distributie van vermogensopbouwende activa.

#7 Reddit Community Fund

Reddit is de thuisbasis van eindeloze menselijke creativiteit, verbinding en samenwerking. Mensen komen samen om verrassende en inspirerende dingen te doen. De afgelopen zes maanden heeft Reddit geëxperimenteerd met een programma genaamd Community Funds om de ideeën en passies van Reddit-gemeenschappen tot leven te laten komen met financiële steun. Door het succes wordt het nu een vast onderdeel van Reddit. Een prachtige manier om op deze wijze juist de essentie van Reddit door middel van een mooi programma nog verder te benadrukken.  

#8 De hacker gehackt

Het onderwerp is natuurlijk dramatisch. Maar toch is het wel fijn om te weten dat wereldwijd hackers bezig zijn om binnen de mogelijkheden kennis in te zetten om Rusland ook digitaal te raken. Iedere dag, vaak rond 5 uur in de ochtend, gonst het Telegram-kanaal met het “ongekende “IT-leger” van hackers van Oekraïne” met een nieuwe lijst van doelen. Sinds het begin van de oorlog heeft de vrijwilligersgroep Russische websites offline gehaald met golf na golf van gedistribueerde denial-of-service (DDoS)-aanvallen die websites overspoelen met verkeersverzoeken en ze ontoegankelijk maken. Russische onlinebetalingsdiensten, overheidsdiensten en luchtvaartbedrijven zijn allemaal het doelwit van het IT-leger omdat het ‘t dagelijkse leven in Rusland wil verstoren. Sinds Rusland eind februari Oekraïne binnenviel, heeft het land te maken gehad met een ongekend spervuur ​​van hackactiviteiten. Het is juist zo opmerkelijk omdat deze aanvallen in schril contrast staan met de recente geschiedenis. Veel cybercriminelen en ransomware-groepen hebben banden met Rusland en richten zich niet op het land zelf. “Rusland wordt doorgaans beschouwd als een van die landen waar cyberaanvallen vandaan komen en niet naartoe gaan”, zegt Stefano De Blasi, analist op het gebied van cyberdreigingen bij beveiligingsbedrijf Digital Shadows. In dit verslag van Wired kan je alle achtergronden van dit IT leger lezen.

#9 Snap introduceert de camera drone

Vijf jaar geleden kwam Snap met de Spectacles op de markt. Die bril met ingebouwde camera om foto’s te maken. En nu hebben ze weer iets nieuws en volgens mij veel spectaculairder dan de Spectacles. Want deze keer kan het vliegen. Snap heeft een drone gemaakt. De kleine gele schijf, Pixy genaamd, stijgt op uit je hand, volgt je en legt het vast op video en stuurt het naar je Snapchat. Pixy is vanaf donderdag online beschikbaar voor $ 230 in de VS en Frankrijk. In tegenstelling tot de meeste bestaande drones is hij klein en licht genoeg om in een broekzak te passen. Er is geen controller. Pixy stijgt op uit je handpalm en het maakt gebruik van zes voorgeprogrammeerde vluchtpatronen.  

#10 Portfolio website

Veel portfolio websites zijn vooral praktisch. Ze geven je een overzicht van je werk, je talent en proberen bezoekers een (positief) beeld te geven van jouw kwaliteiten.

Piet Dewijgaert is een Belgische creatieve developer. Die functie vraagt om een portfolio met toegevoegde waarde. En in dat opzicht stelt Piet niet teleur. Wat een feest om in zijn portfolio te kijken, scrollen en imponeren. Nadat je op “enter” hebt gedrukt is het een genot om te navigeren en zie een aantal echt leuke voorbeelden van verschillende soorten grafisch werk en interactief design.

Podcast van de Week

Audio agency Airborne selecteert elke week een bijzondere audioproductie. Deze keer is het ‘Delicious ways to feel better’ gemaakt door de Britse food-influencer Ella Mills.

Influencers met een eigen podcast, dat is niet per se een uniek concept. Experts, goeroes, BN’ers of andersoortige celebrities: het hebben van een podcast is in sommige kringen net zo vanzelfsprekend als een Instagram-account. Met dat enorme aanbod is het niet verbazingwekkend dat de kwaliteit en de onderliggende strategie nogal uiteenlopen ‘Delicious ways to feel better’ springt er in dat opzicht uit. Deze podcast wordt gemaakt door de Britse food-influencer Ella Mills. Zij startte zo’n 10 jaar geleden met de website ‘Delicious Ella’, waar ze schreef over plantaardig eten en gezondheid. De aanleiding daarvoor vormde een medische aandoening waardoor ze haar levensstijl grondig moest herzien. Inmiddels is de website uitgegroeid tot een merk waar de gemiddelde uitgever zijn eh…vingers bij zou aflikken: recepten, een app, producten, kookboeken, een restaurant en – daar komt-ie – een podcast. Delicious Ella maakt vooral indru door de manier waarop alle middelen elkaar versterken. Er is duidelijk nagedacht over de afzonderlijke rol en functie per middel, inclusief de podcast. Waar bijvoorbeeld de site meer praktisch op koken is gericht, biedt de podcast achtergrond en verdieping. En dat jaar na jaar en op een structurele basis. Niet verwonderlijk dat de podcast inmiddels, naar Ella’s eigen zeggen, meer dan 10 miljoen keer beluisterd is. 

Luisteren naar “Delicious ways to feel betterkan met deze handige afspeellijst op Spotify. Waar je ook alle andere Podcasts van week kunt vinden.

Tot volgende week!

Nieuws van de Week, 3 Maart 2024

Het Nieuws van deze week met: Nature vs Nurture (of toch niet?). Anders leren kijken. Alles over documentaires. Yolk en Flip als nieuwe sterren? Future 100 webinar. En over 4 weken een nieuw uiterlijk en een nieuwe naam. Mooie Zondag!   ‘Het Nieuws van de Week’ is...

Nieuws van de Week, 25 Februari 2024

Een voorjaarsvakantie update. Advertising is iets anders dan 'Purpose". Een trendrapport van TikTok. Nooit meer naar een vergadering. Verslaving als dood in de pot voor Kunst en Entertainment. We sluiten af met een verhelderende analyse van Maxime over 'Het nieuwe...

Nieuws van de Week, 11 Februari 2024

Actie=Reactie. De ultieme review. AI en cultuur. Makkelijke wijsheid voor je ogen. 20 Jaar Facebook. Uit de oude doos: Productplacement. De beste Super Bowl ads en zijn er overeenkomsten tussen LLM's en de historie van plagiaat? Mooie Zondag!   #1 Actie = Reactie:...

Nieuws van de Week, 4 Februari 2024

Het verschil tussen zien en begrijpen. Wat merken kunnen leren van Harry Mack. Daisugi als positioneringsmodel! De kosten van saaiheid. Een plan in 59 seconden. Tools voor de luie journalist. Natuurlijke intelligentie en tenslotte creativiteit. Mooie Zondag!   #1...

Nieuws van de Week, 28 Januari 2024

Medewerkers hebben ook een stem! De CEE: Chief Ecology Officer. Restaurants en Branding. The Future 100 (gelukkig toch weer verschenen). Wat we kunnen leren van de film 'Poor Thing" en 'All You Can....' als nieuw loyalty concept? Mooie Zondag!   #1 Power to the people...

Nieuws van de Week, 22 Januari 2024

Goede smaak? Blue marketing. De overeenkomst tussen een boodschappenlijst en een briefing. Wel of geen CMO? Handige journalistieke tooltjes. En een Geitje als Nederlands taalmodel. Mooie maandag.     #1 Wat heeft smaak te maken met een hype, trend en...

Nieuws van de Week, 14 Januari 2024

SIRE en Rite de Passage. Patronen van verandering. Publicis wordt heel erg persoonlijk. Niemand die het ziet. Hoe Rabbit viraal ging afgelopen week en de perfecte webpagina volgens Google. Mooie Zondag!     #1 Patronen in verandering. Deel 1: Rite de Passage In...

Nieuws van de Week, 7 Januari 2024

Uitbreiding van de Nieuwsredactie. Oatly en limonadetaks. SWOT gemaakt door AI. Is de brand echt meester? De Polaroid Lego camera. En nog veel meer. Mooie zondag!     #1 Maxime de Jonge We beginnen 2024 met groot nieuws. De 'redactie' van het weeknieuws is...

Nieuws van de Week, 10 December 2023

AI. AI. AI. AI...We komen er niet omheen. Maar gelukkig ook ander nieuws zoals ALLE trendoverzichten voor 2024. Het vreemde Internet en een persoonlijke noot. Mooie zondag.   #1 Gemini Het was weer een indrukwekkende week. Waren we net bekomen van de perikelen rondom...

Nieuws van de Week, 26 November 2023

Terug van weggeweest. Met deze week: een goede briefing. Effectieve Marketing. Een ChatGPT manual. Storyscrolling en tenslotte gedragsinzichten. Mooie zondag.   #1 Een goede briefing schrijven blijft een uitdaging maar lees hier hoe het beter kan! Wat is de beste...

0 reacties

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere week het Nieuws van de Week in je mail

We sturen je geen spam. Lees meer in ons privacybeleid