Nieuws van de Week, 19 September 2021
Zijn we al in de Metaverse? Branded Banking. Social Capital, Utility and Entertainment als model voor social success. Drone Awards en interactieve podcast toepassingen uit China. Mooie zondag.
#0 Het Nieuws van de Week op Clubhouse
Branded Entertainment X Insight&Connect. Vers uit de oven en nog warm. De geschreven versie nu ook in audio. Kom erbij voor jouw mental breakfast en start de dialoog. Vandaag (zondag 19 september) om 09.00 uur op Clubhouse. Onder de bevlogen moderatie van Sylvie Verbiest.
#1 Metaverse
De helden van Wunderman Thompson Intelligence zijn er weer in geslaagd om een heerlijk rapport samen te stellen over de trend waar we al een aantal weken aandacht aan besteden. De Metaverse.”Zijn we al in de metaverse?” vroeg de New York Times in juli 2021 in een artikel. “Nog lang niet” is dan waarschijnlijk het antwoord. Maar dat wil niet zeggen dat je het links kunt laten liggen. Dit rapport geeft een mooi beeld van de huidige en de toekomstige ontwikkelingen en het belang voor bedrijven en merken. Wat zijn de kansen en de mogelijkheden? Virtuele zangers, zoals Luo Tianyi van Shanghai Henian, zijn uitgegroeid tot een miljardenindustrie, je beste vriend kan een AI-bot zijn zoals Kuki, en non-fungible tokens (NFT’s) hebben een revolutie teweeggebracht in digitaal eigendom, met gerenommeerde veilinghuizen Christie’s en Sotheby’s die digitale meesterwerken veilen voor tientallen miljoenen dollars. “De smartphone is niet langer alleen een apparaat dat we gebruiken”, zegt Daniel Miller, hoogleraar antropologie aan het University College London. “Het is de plek worden waar we wonen.” Naarmate onze gewoonten evolueren, ontgroeien we de grenzen van het internet zoals het ooit is bedacht. Het luidt een nieuw tijdperk van digitale platforms in. De belangstelling voor de metaverse heeft dit jaar een piek bereikt – het aantal zoekopdrachten naar het woord is volgens Google Analytics tussen 2020 en 2021 meer dan vertienvoudigd. Media, waaronder de New York Times, Washington Post en The Guardian, hebben allemaal artikelen gepubliceerd waarin de implicaties ervan worden onderzocht. Bedrijven van Epic Games tot Microsoft en Facebook hebben publiekelijk plannen aangekondigd om metaverse werelden te bouwen. Burberry, Coca-Cola en Visa zijn slechts een paar van de vele merken die racen om er deel van uit te maken. Aandachtspunten volgens een onderzoek van Wunderman: 1) Virtuele bezittingen. Consumenten kennen waarde toe aan digitale goederen, waardoor nieuwe direct-to-avatar (D2A) bedrijfsmodellen ontstaan. 2) Gamevertising. Groter dan de film- en muziekindustrie samen, is gaming een speeltuin geworden voor merken en marketeers om contact te maken met een betrokken publiek. 3) MetaSamenlevingen. Een digitale realiteit die de waarden en normen van ons fysieke leven weerspiegelt, is in de maak
.
#2 Virtuele influencer
Een mooi voorbeeld van een toekomstige toepassing is het gebruik van een (of meerdere) virtuele modellen. Rozy is zo’n virtueel mens gemaakt door Sidus Studio X. Ze is sinds december vorig jaar online actief aanwezig. Rozy heeft advertentiecontracten en een aanzienlijk aantal sponsordeals. Het voordeel van een virtuele persoon voor adverteerder is dat er geen angst is dat advertenties moeten worden opgeschort vanwege schandalen. De modellen kunnen ook langer actief zijn omdat ze niet ziek of oud worden.
#3 Hoe influencers creators werden en wat dat betekent voor merken
Gelet op het verhaal over de influencer hierboven is het duiden van wat nu het verschil is tussen een influencer en een creator. In dit verhaal van AdAge hebben ze geprobeerd om dat even helder op een rijtje te etten. De belangrijkste prestatie-indicator voor influencers is voor het grootste deel wat de titel impliceert: hun publiek beïnvloeden om iets te doen zoals het kopen van een jas die ze dragen of huidverzorgingsproducten die ze laten zien in hun ochtendroutine. Ze verdienen voornamelijk geld met hun platform via merkdeals en partnerprogramma’s. Creators daarentegen kunnen zowel grote als kleine aantallen volgers hebben en zijn doorgaans minder bekend. De focus van makers ligt op het maken van content. Influencers kunnen ook creators zijn, maar niet alle creators zijn per definitie influencers. Dus bij het bepalen van een marketingcommunicatiestrategie is het wel belangrijk om dat dus even helder te hebben. Iets met bereik en effect zullen we maar zeggen.
#4 Go
Twee jaar geleden was de wereld een beetje “in shock” omdat een artificial intelligence systeem in staat bleek de wereldkampioen GO (een bordspel) te verslaan met een duidelijke 4-1 overwinning. Iets waarvan men had verwacht dat dat pas ergens rond 2030 zou kunnen gebeuren. Van deze happening is een heerlijke documentaire gemaakt die het kijken meer dan waard is. Niet schrikken, het gaat niet over de techniek maar juist over de menselijke verhalen achter deze tweestrijd. Man versus machine zou je kunnen zeggen.
#5 Branded Banking
Weet je nog toen die fintech-neobank Simple uitkwam? Een neobank is een bank zonder fysieke toegang. Inmiddels zijn we er een beetje aan gewend. Nu wordt het vrij normaal dat mensen nooit meer een fysieke bank gebruiken. Er zijn talloze neobanken zoals Chime, Ally en meer recente spelers zoals Venmo en Cashapp. Zelfs Google doet mee met de Google Plex-kaart. Welnu, we hebben het punt bereikt waarop iedereen met de juiste inloggegevens en fondsen bankieren aan hun service kan toevoegen met de juiste API’s. Kijk niet vreemd op als merken binnenkort bankdiensten gaan introduceren. Er is bijvoorbeeld Cashfree dat bankieren als een service aanbiedt.
#6 Social Capital, Utility and Entertainment
Not Boring is inmiddels een naam die jullie wel vaker gehoord hebben. Packy McCormick schrijft werkelijk indrukwekkende longreads over de toekomst van het web. In zijn termen web 3.0. Een van de elementen van dat nieuwe web worden mede vormgegeven door de ontwikkelingen van o.a. digital assets. Verkrijgbaar in de vorm van NFT. De bekende non-fungible tokens. In dit verslag legt McCormick een verband tussen social media en het de onstuimige groei van NFT’s. Daarvoor gebruikt hij een model van Eugene Wei, een voormalig product leader van Amazon, Hulu, Flipboard en Oculus. Met name zijn inzichten over Status-as-a-service. Een zeer lang verhaal maar wat mij betreft een must read. Met dit model als uitgangspunt bespreekt hij het mogelijke succes van NFT’s aan de hand van de drie assen van dit model van Wei. Social Capital, Utility en Entertainment. Het blijkt dat deze drie noodzakelijke succesfactoren die van kracht zijn voor social media platformen wel eens de basis kunnen zijn voor het succes van NFT’s. Niets is natuurlijk zeker maar de logica is er wel degelijk. Daarnaast is het voor iedereen die wil weten wat nu precies die NFT’s zijn handig om daar weer wat meer inzicht in te krijgen.
#7 E-commerce meets entertainment
Wil je weten waar de toekomst van e-commerce naar toe gaat dan is het misschien interessant om even te kijken in Korea. Bedrijven huren merkambassadeurs in om het publieke bewustzijn en de geloofwaardigheid van hun merken op te bouwen. Via bekende rolmodellen verwachten bedrijven een intiemere band met hun huidige gebruikers en potentiële nieuwe klanten te ontwikkelen, die vervolgens zullen worden omgezet in transacties en verkopen.
#8 Pinterest shopping nu ook in Nederland
Overal een winkel met een kassa. Veel social media platformen doen het al. En vanaf deze week is er in Nederland weer een grote bijgekomen. Want ook Pinterest opent de mogelijkheid om via dit platform je eigen winkel te beginnen.
#9 Drone Awards
Fotowedstrijden leveren altijd mooie plaatjes op. Deze week zijn er de awards van beelden die gemaakt zijn met een drone. Waar je vroeger een vliegtuig nodig had om dit te kunnen realiseren sturen we nu gewoon een stukje plastic met wat propellertjes naar boven. En dat levert behoorlijk mooie plaatjes op.
#10 What Spotify and Apple can learn from Chinese podcasting apps
Een blik op populaire podcastingplatforms in China, hoe ze werken en hoe die functionaliteit ervoor zorgt dat het ecosysteem voor podcasts er nogal anders uitziet dan in het westen. In plaats van alleen te dienen als zoek- en aanbevelingsmachines, hebben [podcasting-apps] ook functies waarmee luisteraars aantekeningen en opmerkingen kunnen achterlaten. Op Ximalaya kunnen luisteraars audiogroups of discussiekanalen creëren en hieraan deelnemen. Donaties of geschenken geven ter ondersteuning van hun favoriete programma’s. Creators kunnen livestreamen, inkomsten genereren via advertentieprogramma’s en voice-over services aanbieden. Dit voelt allemaal als zaken die eerder vroeger dan later naar de westerse platformen zullen komen. Dus het is misschien de moeite waard om na te denken over wat je ermee kunt doen voordat dat gebeurt.
# Podcast van de Week
Airborne maakt iedere week een keuze voor de Podcast van de Week. De Podcast van deze Week: “Where the internet lives” van Google.
Google heeft het internetgebruik groot gemaakt. Maar voor al dat browsergebruik, e-mailverkeer en die zoekopdrachten, hebben we data nodig. En data kost ruimte. Véél ruimte. Zo kennen we allemaal de beelden van die enorme datacentra van Google. Maar wat is dat eigenlijk voor een wereld? Hoe ziet die wereld eruit? Wie werkt daar? En wat gebeurt daar? Niemand die het weet, behalve Google zelf. Het kijkje achter de schermen blijft een ijzersterk contentformat. Dus lanceerde Google eind 2020 de podcast ‘Where The Internet Lives’ en deze blijft de moeite waard om te luisteren. Vanwege de leuke wetenswaardigheden, maar vooral vanwege de slimme aanpak.
De Podcasts van de week is hier te beluisteren: Where the Internet Lives van Google
0 reacties