Nieuws van de Week. 29 Maart 2020

Na de eerste coronaschok beginnen we nu langzaam weer het perspectief op morgen te richten. Gelukkig is er voor de tussenliggende periode steeds meer inspiratie beschikbaar als input voor het vormgeven van straks. Aan de slag dus! Mooie zondag, hou anderhalve meter afstand en blijf vooral letten op mensen die hulp kunnen gebruiken!

#1 The science of Well-Being. Dit is de naam van de online training gebaseerd op de meest populaire opleiding ooit van Yale University. In 2018 begon Professor Laurie Santos op Yale met de opleiding Psychology and the Good Life. De opleiding combineerde zowel positieve psychologie met de real-life toepassingen van gedragswetenschappen. En het ontkrachtte populaire ideeën over wat mensen gelukkig maakt (zoals het luxe Mercedes-Benz statussymbool) en hielp studenten de gewoonten te begrijpen die ze moesten ontwikkelen om een echt gelukkiger leven te leiden. Waarschijnlijk is dit (crisis)moment in tijd wel een prima aanleiding om daar weer eens in te duiken en te bedenken wat mensen nu echt willen of nodig hebben. En ook hier is het goede nieuws dat je deze online training geheel gratis kunt volgen.

#2 Conscious Capitalism. In tijden dat congressen nog wel doorgingen heb ik het Jaarlijkse congres van Conscious Capitalism kunnen bezoeken. Dit jaar stond het congres gepland voor 14 t/m 16 april. Natuurlijk is dat inmiddels gecancelled. De organisatie heeft echter besloten om te zoeken naar een alternatieve manier om toch iets te organiseren en hebben nu bedacht dat ze gedurende de hele maand april iedere dag een onderdeel van het congres “live” gaan delen met de community. En dan het goede nieuws. Iedereen kan gratis deelnemen. Dus mocht je geïnteresseerd zijn en geïnspireerd willen worden over de werkwijze van bewust ondernemen dan is dit je kans om in contact te komen met de nieuwe denkers in deze wereld. Nu meer dan ooit relevant! 

#3 Product School. Product School is een prachtig initiatief van Fast Moving Targets. Product School lanceert vanwege de corona crisis “De maand van het maken”. Vanaf 7 april kan je hier alleen of samen met anderen werken aan een van de volgende projecten: 

 1. 11 producten die je NU kunt lanceren
 2. Leer in 4 weken 4 apps bouwen
 3. Leer in 4 weken podcasten
 4. Maak in 4 weken van je idee een product

En dan het meest bijzondere onderdeel. Vrij en gratis voor iedereen toegankelijk. Dus nu je toch thuis zit en al jaren van plan was om te leren hoe je een app kunt bouwen of een ander online product dan is dit het moment om daarmee te beginnen. 

#4 Lead with Purpose and Humanity. Een mooi verhaal van Hubert Joly de voormalige CEO van Best Buy. We hebben vaker gesproken over de rol die organisaties kunnen spelen als een “force for good”. Het belang van alle stakeholders van een organisatie versus alleen het aandeelhoudersbelang. Volgens Joly is dit een crisis waarin dit belangrijker wordt dan ooit. Bedrijven kunnen juist nu een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen of voorkomen van issues die nu ontstaan door deze crisis. Hopelijk doen ze dat niet alleen nu maar ook straks als we weer in rustiger vaarwater komen. Of zoals Bob Chapman schreef in “The Value of Identifying Values”,“We measure success by the way we touch the lives of people”. 

#5 Quarantine Bookclub. Er komen dagelijks opvallende en creatieve initiatieven tot leven. Of het nu de Decamerone vertellingen zijn van het Internationaal Theater Amsterdam, de IDFA documentaires die je gratis kunt bekijken of al die andere inspirerende mogelijkheden. Zo is er ook de Quarantine Bookclub. Iedere dag zijn er chat mogelijkheden om te chatten via Zoom met je favoriete auteur. Maandag 30 Maart is er bijvoorbeeld een chat mogelijkheid met Douglas Rushkoff. Een van grote denkers als het gaat om de impact van technologie!  

#6 The School of Life. Een alternatief voor de bovenstaande boekclub zijn de lunchtalks van de School of Life. Iedere dag van 13.00 tot 13.45 zorgen zij voor een mooie lunchbreak via Zoom over vraagstukken die nu opportuun zijn. As maandag is het onderwerp “Stoïcijnse lessen voor ondernemers”. Handig in tijden van angst en paniek. 

#7 Making sense of Artificial Intelligence. Het Oxford Internet Institute heeft in samenwerking met Google een hulpvolle en handige gids vervaardigd met een reeks eenvoudige, hapklare tutorials om iedereen te helpen begrijpen wat AI is, hoe het werkt en hoe het de wereld om ons heen verandert. Van het gehele A-Z kan je ook bladeren in de deelrubrieken zoals fundamentals, het maken van AI, de samenleving en AI en het gebruik. Zeer toegankelijk en informatief.

#8 Edison Research. Het jaarlijkse onderzoek over podcastgebruik van Edison is weer beschikbaar. 37% van de Amerikanen van 12 jaar en ouder zijn maandelijkse podcast-luisteraars. 16% meer dan het jaar ervoor. De kloof tussen mannen en vrouwen wordt ook kleiner: in 2019 meldde 36% van de mannen en 29% van de vrouwen dat ze maandelijks naar podcasts luisterden. In 2020 luistert 39% van de mannen en 36% van de vrouwen maandelijks naar podcasts. 24% van de Amerikanen 12+ luistert wekelijks, tegenover 22% in de enquête van 2019, en bijna 50% van de wekelijkse luisteraars luistert naar vier of meer shows per week. Heel benieuwd overigens of er straks corona effecten zullen zijn.

#9 Sweatcoin. Een mooi wereldwijd initiatief om je sportactiviteiten ook om te zetten in een fysiek voordeel. Zweetmuntjes

#10 Voice en Corona. En als laatste nog even een verhaaltje over Voice. Voca.ai en Carnegie Mellon University zijn druk bezig met het ontwikkelen van een voice toepassing die op basis van je spraak kan ontdekken of wellicht besmet bent met het corona virus. Dat zou echt een prima oplossing zijn voor alle noodzakelijke testcapaciteit die nu wereldwijd nodig is. Keep you posted.

Tot volgende week!

2 thoughts on “Nieuws van de Week. 29 Maart 2020

 1. Wat een heerlijke nieuwsbrief! Tussen de bedrijven door heel veel te leren en te beleven! Dankjewel!
  Karin
  Communicatienetwerk Limburg

  De heldermakerij
  0621221469
  Verstuurd vanaf mijn iPhone

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s