Nieuws van de Week. 14 Juli 2019.

Minister Wiebes zegt gisteren in het FD “We hebben geen idee hoe we de stijgende uitgaven aan zorg, pensioenen en AOW moeten gaan betalen”. Mark Rutte stelt: “visie is als de olifant die het uitzicht belemmert.’ Dat worden dan nog interessante tijden. In de tussentijd is hier de wekelijkse update. Veel plezier, geniet van de vakantie en tot na de zomer! 

#1 Infinite Game. Na de zomer verschijnt het nieuwe boek van Simon Sinek met als titel “The Infinite game”. Een aardige metafoor om het huidige gedachtegoed van winstmaximalisatie te doorbreken. Dit oude denken is namelijk een ”finite game”, en het is de hoogste tijd, volgens Sinek, om na te denken over andere doelen en andere waarde(n)volle belangen. Dit interview geeft een mooi beeld van zijn nieuwe gedachtegoed. 

#2 Mens. Vrij Nederland heeft ook het medium podcast ontdekt. En dat is goed nieuws voor ons want de eerste serie podcasts gaat over De Mens. Hoe zijn we aan het veranderen? Hoe moeten we worden? Daarover voert VN-redacteur Sander Pleij gesprekken met schrijvers, kunstenaars, denkers, wetenschappers en de mensen die onze toekomst vormgeven. De eerste podcast met de filosoof, kunstenaar en technoloog Koert van Mensvoort en is nu beschikbaar.  Voor Koert van Mensvoort is er geen onderscheid tussen natuur en techniek. Techniek is volgens Koert een voortzetting van de natuur: ‘Next Nature’. Heerlijk voor de vakantie. 

#3 National Health Service & Voice. In Engeland verzorgt de National Health Service (NHS) de primaire en secundaire gezondheidszorg voor inwoners van de UK. De NHS valt onder het Ministerie van Gezondheid. Deze week introduceerde de NHS een samenwerking met Amazon Alexa om middels voice search ouderen, gehandicapten en blinde inwoners makkelijker toegang te geven tot informatie door het gebruik van voice. Daarmee hopen ze dat deze groepen, die op zoek gaan naar informatie over hun gezondheid, zullen kiezen voor deze route en daarmee de druk op de NHS organisatie zal verlichten. Interessant om te zien dat nu ook de overheid actief het voice domein is ingestapt. 

#4 Amazon Vesta. Nog meer interessant nieuws deze week van Amazon. Niet alleen komt er een smart speaker die het niveau van de geluidskwaliteit moet kunnen matchen met Sonos en de Apple Homepod maar komt er volgend jaar wellicht ook een smart speaker op wielen. Je zou het kunnen vergelijken met een kleine robot die rondrijdt in je huis en die bediend kan worden met je stem. Waarschijnlijk is deze robot, onder de codenaam Vesta, ook geschikt om kleine taken uit te voeren zoals het brengen van drankjes uit de keuken naar iemand die in de huiskamer zit. In de toekomst vast meer over deze nieuwe ontwikkelingen.  

#5 Walmart & Virtual Reality. Walmart is een van Amerika’s grootste werkgevers. Er werken bij Walmart namelijk 1,5 miljoen mensen. Om te bepalen welke medewerkers in aanmerking kunnen komen voor een managementpositie maakt Walmart sinds kort gebruik van Virtual Reality. Door medewerkers middels VR te confronteren met moeilijke situaties (situaties die niet via een interview kunnen worden ontdekt) hopen ze inzicht te krijgen van de echte talenten en daarmee het aantal managers in de winkel terug te kunnen brengen.

#6 Lobster. Een nieuwe manier om User Generated Content (UGC) te hergebruiken. Via Lobster kunnen content makers hun eigen social media account aanmelden bij Lobster. Tegelijkertijd kunnen merken en/of organisaties zoeken in deze database naar relevante visuals of video’s. Ondersteund door artificial intelligence dat er voor zorgt dat je de allerbeste beste match en kwaliteit kunt vinden. Middels credits kan je dan de gebruiksrechten van deze visual of video afkopen en verdient de maker er ook nog aan. Dit kon nog wel eens een interessant businessmodel gaan worden. 

#7 Social Proof. We doen het waarschijnlijk zelf ook. Even kijken wat anderen hebben gedaan of vinden wat jij van plan bent te gaan doen. Het boeken van een vakantie, kopen van een product, reserveren in een restaurant enz. We zijn dan eigenlijk op zoek naar wat je noemt “social proof”. Dat is dus een meer dan krachtig middel als je dat kunt inzetten als onderdeel van een (marketing)communicatiestrategie. In dit verhaal worden 10 manieren van social proof keuring op een rijtje gezet. 

#8 Netflix Hangouts. Je kunt je afvragen of mensen die deze tool nodig hebben wel op de goede plek zitten maar dat maakt het idee er niet minder om. Netflix kijken op je werk? Nou, zo dus. Met de chrome tool om er een hangout van te maken.

#9 Summarize. Dit probleem zullen jullie ook wel herkennen. Bij het lezen van vakboeken maak je vaak druk aantekeningen in de kantlijn van het boek. Meer dan gemiddeld zullen ze daar altijd blijven en nooit meer worden bekeken. Of je moet op zoek omdat je nog wel weet dat je ergens iets had onderstreept maar waar dat dan ook al weer stond… Daarom is er nu Summarize. Een handige notitietool voor de iPhone of iPad zodat je voortaan alle aantekening heel makkelijk per boek kunt terugvinden. 

#10 Apollo 11. Bijna 50 jaar geleden, op 16 juli 1969 vertrok de Apollo 11 richting de maan. Dat was het gevolg van een toespraak van President John F. Kennedy op 25 mei 1961 met zijn wens om binnen afzienbare tijd mensen op de Maan te laten landen: “I believe that this nation should commit itself to achieving the goal, before this decade is out, of landing a man on the Moon and returning him safely to the Earth”. Bedenk dat op dat moment niemand wist hoe ze dat vervolgens moesten gaan organiseren. Alleen al daarom is de documentaire Apollo 11 die nu draait in de bioscoop de moeite waard. Het is en blijft het ultieme voorbeeld van mogelijk maken wat onmogelijk leek. Hier is vast de trailer

Tot na de vakantie!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s