Nieuws van de Week. 26 Mei 2019.

Het Timmermans effect als antwoord op de verschrikkelijke Brusselmans persiflage en persiflage op persiflage van Volt. Moraal: eigen kracht werkt dus veel beter dan kiezen voor de makkelijke aanval. Over eigen kracht gesproken, wie is de volgende clown die zijn intrede gaat doen op Downing Street 10? Borismans? Dat levert vast weer een mooie persiflage op en dan kennen we de uitkomst! Dus eerst maar even al het overige nieuws. De wekelijkse update. Mooie zondag! 

#1 Alexander Klöpping. Alexander belooft in deze post een Jaarlijks inkijkje in de wereld van de journalistiek. Dit is de eerste aflevering met gelijk een aantal interessante statements. Dagbladen zouden veel meer (en beter) gebruik moeten maken van hun status zoals thewirecutter.com van de New York Times, het weghalen van de zuilen en silo’s (slim) en niet vergeten dat we naast ogen ook nog oren hebben (de opkomst van audio). Kortom, een mooi verhaal.

#2 Merken en Maatschappij. Het is een beetje een nieuwe trend. Het was niet echt gebruikelijk voor merken om hun Values en Principles ook daadwerkelijk te tonen als er een maatschappelijke issues speelt die mogelijk aanleiding is voor communicatie. NIKE liet met de campagne rond Kaepernick zien dat je ook een rechtstreekse aanval kon plaatsen tegen de president door stelling te nemen. Nu speelt er in de USA een issue rond abortus. En zie daar, zeven vrouwelijke merken klimmen in de pen en plaatsen een paginagrote advertentie. Ik verwacht dat we dit wel vaker zullen gaan zien in de toekomst. En wat mij betreft een goede zaak want alleen vastleggen op papier en niets doen versterkt niet de essentie van het merk.

#3 Calvin Klein. Nog een opmerkelijk nieuwtje deze week. Een promotie voor Calvin Klein door een echt en een virtueel model. Bella Hadid is een echt model met 24,5 miljoen volgers op Instagram. Miquela Sousa, aka Lil Miquela is een virtueel model met 1,5 miljoen volgers op Instagram. Ze leeft daar een imaginair leven, is een supporter van de LGBT beweging en Black Lives Matter. Ze heeft inmiddels al opgetreden in diverse campagnes. En nu deze unieke combinatie van echt en virtueel. We bewegen dan naar een vreemde wereld want wat is dan echt en wat is dan fake? Zoals je kunt lezen in dit verhaal ontstaan er dan nogal wat vreemde issues. Hier is de video en hier het verhaaltje. 

#4 Alexa Guard. Velen zien het als een nadeel dat privacy door Smart Speaker is verdwenen. Maar door deze technologie zijn er ook voordelen. Neem nu de nieuwe Amazon Alexa “guard” service. Als je op enig moment weg gaat uit je huis kan je Alexa in de guard modus zetten. Mochten er dan toch een geluid klinken zoals een rookalarm of brekend glas stuurt Alexa je een bericht. En via de app kan je dan beluisteren welk geluid Alexa heeft gehoord. Je kan zelf een bericht laten doorsturen naar een beveiligingsbedrijf.  

#5 Google Nest Hub. De Google Home is natuurlijk alleen een speaker. En in veel gevallen is een beeldscherm toch wel handig. Vandaar dat Google vorig jaar de Google Home Hub introduceerde. De Smart Speaker met een beeldscherm. Inmiddels heet dat apparaat de Google Nest Hub en is die vanaf 28 mei ook in Nederland te koop. Dus wil je indruk maken op het kantoor kan je nu reeds intekenen en heb je er als eerste een in je bezit. Te koop voor € 129,- bij de Google Shop en straks bij Bol, Coolblue, MediaMarkt en Albert Heijn.

#6 Kelder en Klöpping. We hebben deze serie van de AVROTROS al eens eerder besproken. Maar deze uitzending gaat in zijn geheel over entertainment en media. Zeker als het gaat om de wereld van games, het verleden van het nieuws en de huidige status van social media en fake news. De moeite waard om er even drie kwartiertjes aan te besteden. En het bewijs wordt direct geleverd want Minecraft komt binnenkort met een Augmented Reality feature.

#7 3,5%. Een opvallend getal waarvan je misschien wel zou verwachten dat het veel groter zou moeten zijn. Maar onderzoek van Harvard heeft uitgewezen dat niet gewelddadige protesten effectiever zijn dan gewelddadige. Maar nog interessanter is het gegeven dat regeringen hun beleid aanpassen als 3,5% van de bevolking in actie komt. Dus wil je verandering dan is slechts 3,5% voldoende.

#8 Translatoron. Met de Google Assistent is het al mogelijk om een conversatie te voeren met iemand van wie je de taal niet spreekt. Maar dat proces heeft een vertraging omdat je eerst in jouw taal de zin uitspreekt en dat de Google Assistent dan in de andere taal jouw tekst herhaald. Die vertraging lijkt nu opgelost want met Translatoron laat Google zien dat je realtime kunt vertalen. En dan ook nog door de accenten van de originele stem mee te nemen in de vertaling.

#9 IAB. In Europa lopen we een beetje achter de Amerikanen aan. Dus als er cijfers beschikbaar zijn uit de US dan is dat altijd interessant gelet op de verwachtingen in Europa. Dus het Amerikaanse IAB (Internet Advertentie Bureau) publiceert in samenwerking met PWC de jaarcijfers van 2018. Essentie: Mobile is veel groter dan de desktop, online mediabestedingen groeien met 21%, audio neemt aan belang toe en geheel in tegenstelling tot het aantal mensen is gaming een achtergebleven domein. 

#10 Geschiedenis. Even een beetje geschiedenis omdat het kan. Vlieg even mee over een virtueel Rome uit het jaar 320. 

Tot volgende week

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s