Nieuws van de Week. 14 April 2019.

Generatie Z is de jongste generatie en wordt dit jaar de grootste in omvang. Dat vereist soms een andere strategie. Bij Hudson Bay lijkt het erop dat ze de boodschap gaan missen maar Our Planet op Netflix zit spot on. En dat is het goede nieuws. En voor alle andere berichten is hier de wekelijkse update. Mooie Zondag!

#1 Gen Z. Dit jaar wordt Generatie Z dus die grootste groep op aarde. Deze generatie, iedereen tussen de 7 en 22 jaar, is de eerste generatie die is opgegroeid toen het internet er al was. Zij weten dus niet beter dat het er is. Dat heeft nogal wat gevolgen voor hun gedrag. In dit mooie verhaal van Bloomberg, dat eigenlijk gericht is op investeerders, worden een aantal interessante brede trends beschreven die een mooi beeld geven van deze groep en wellicht helpen in het begrijpen van deze nieuwe generatie. 

2# Audience voice reporters. Voor mij is dit een prachtig voorbeeld van anders denken. Dit is een verhaal van de Wall Street Journal (WSJ). Zoals ieder dagblad hadden zij onder ieder artikel een mogelijkheid om te reageren. Maar over het algemeen werd dat een puinbak van ellende en schelden waarbij deze posts veelvuldig werden verwijderd. Maar in plaats van stoppen, wat dan vaak de makkelijkste optie is, besloot de WSJ te ontdekken wat er werkelijk aan de hand was. Zou er geen alternatief kunnen zijn dat beter werkt en de lezers (abonnees) meer bij de WSJ betrekt. En dat hebben ze nu gevonden. Een prachtig voorbeeld van omdenken! En framing. Geen moderators meer maar Audience Voice Reporters

#3 ANBO. De ANBO heeft in samenwerking met o.a. Novum, Achmea en de SVB onderzoek gedaan naar het gebruik van de voice technologie bij ouderen. Het onderzoek bevestigt dat het gebruik van een Smart Speaker voor ouderen makkelijker is vanwege de eenvoud en dat het ook een positieve rol speelt in het tegengaan van de sociale eenzaamheid. (via: Open Voice). Hier vind je de resultaten van het onderzoek. En hier het achterliggende verhaal en een gesprek met een paar gebruikers.

#4 Juke. Een mooi casevoorbeeld van het ontwikkelen van een Voice App. Juke is de streaming muziekdienst van Talpa Network. In dit case voorbeeld krijg je een mooi beeld van het ontwikkelen van een “action” voor Google Home. 

#5 Nike. Deze Nike-commercial is inmiddels al ruim anderhalve maand oud en bijna 10 miljoen keer bekeken maar op de een of andere manier heb ik hem in ieder geval gemist. Maar zoals zo vaak als het om Nike communicatie gaat is het verhaal weer indrukwekkend. Daarom gewoon even in de ranking van deze week. Nike over gender equality. 

#6 Michiel van Baal. Coopr PR maakt regelmatig een interessante podcast onder de naam Connect. Maar de 20steaflevering van deze podcast valt op omdat er een meer dan interessante gast aan tafel zit. Deze gast is Michiel van Baal en is werkzaam als Hoofd in-en externe communicatie bij de TU Delft. Hij heeft een stevige visie over het communicatievak en met name als het gaat over woordvoering en interviews. Dus voor de nieuwsgierige communicatiespecialist of woordvoerder is hier mooie inspiratie te vinden. Ook de blog van Michiel is het lezen meer dan waard.

#7 Kelder en Klöpping. Het was natuurlijk woensdagavond de avond van Ajax. En dat terwijl er op NPO2 een vermakelijk nieuw programma werd gelanceerd. Kelder & Klöpping is de strijd tussen oud en nieuw. Maar ook een hele relaxte manier om weer even wat nieuwe gadgets te ontdekken of te bekijken. Dus op NPO Start gewoon nog te bekijken.

#8 Google Assistant. Een aardige ontdekkingstocht van VentureBeat naar mogelijke toepassingen van de Google Assistent. Dan ontdek je toch dat de assistent eigenlijk al weer meer kunstjes heeft dan je dacht. 

#9 Jumbo. Privacy is een groot ding. En dan moet je ook nog eens weten hoe je dan al die instellingen op bijvoorbeeld al die sociale platformen moet instellen. We weten inmiddels dat als er een experience is die verbetert kan worden er dan altijd weer makers en creatieven zijn die dat gaan doen. Dus nu is er Jumbo. En de Jumbo app kan fungeren als een soort van centraal privacy center. Via deze app kan je bijvoorbeeld je Facebook instellingen op de hoogste privacy instelling zetten, de oude tweets die je hebt geplaatst op Twitter eerst opslaan en dan verwijderen en je zoekhistorie op Google laten verdwijnen. Er volgen ook nog andere toepassingen. Dus best wel een handig tooltje. Om enig idee te hebben over de validiteit van Jumbo is hier een aanvullend verhaaltje van TechCrunch. 

#10 Big Think. Het Big Think platform op YouTube bestaat al enige jaren en zit boordevol inspirerende sprekers. Nu hadden ze al een omgeving waarin al deze content in een lesvorm wordt aangeboden voor bedrijven en inmiddels is er ook een publieke omgeving waar je voor 50 dollar per jaar toegang krijgt tot uniek lesmateriaal (50+ lessen), mentoren en studie guidelines. Helaas hebben ze geen demo (vreemd) maar die vind je wel bij de zakelijke vorm.

#Our Planet.

Tot volgende week

One thought on “Nieuws van de Week. 14 April 2019.

 1. Beste Gert,

  In 2017/2017 heb ik 2 lessen van je gevolgd bij Srm online comm. Hierdoor heb ik mij aangemeld om iedere week je nieuwsupdate te ontvangen. En Iedere week ben ik blij verrast met je tips.

  Dus bij deze: dank je wel voor je inspiratie en tips. Fijne zondag.

  Hartelijke groet, Pamela Hemmekam

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s