Nieuws van de Week. 17 Maart 2019

Er is het klimaat. En er is een maatregel. Dus geen klimaatregel maar een klimaatmaatregel. Dan is er een planbureau die dat weer moet doorrekenen. Dus niet alleen rekenen maar vooral ook doorrekenen. Het resultaat is dan een doorgerekende klimaatmaatregel. Wat is taal toch een bijzonder speelgoed. Voor al het overige nieuws is hier weer het nieuws van de afgelopen week. Veel plezier bij deze Van Alles over Van Alles Update.

#1 Tech Trends Report 2019. Deze week was er weer een nieuwe editie van het Tech Trends Rapport. Dit 381 pagina’s tellende rapport is gratis te downloaden via deze link. Het rapport werd gepresenteerd op het SXSW festival in Austin. Het jaarlijkse innovatielab voor muziek, film en interactive. Deze presentatie werd gedaan door Amy Webb. Hoe passend kan een naam zijn! Zij is futurist, professor aan de NYU Stern School of Business en founder of The Future Today Institute. Gelukkig staat deze presentatie ook op video zodat je een inzicht kan krijgen in de trends die in deze bijbel staan beschreven. Een datagedreven analyse voor opkomende technologietrends die op jouw radar moeten staan voor 2019. In het verhaal laat Amy zien welke scenario’s er zullen zijn voor business, overheid en samenleving.

#2 Excel.Eind februari was er weer een hele interessante update voor gebruikers van Excel. Voorlopig alleen nog even geschikt voor de Android smartphones maar binnenkort ook voor iOS. Wat is het idee? Er staat ergens een data tabel op papier en die wil je eigenlijk hebben om te kunnen bewerken. Tot op heden zat er dan niets anders op om alle getallen over te typen in een Excel bestand. Maar vanaf vandaag maak je gewoon een foto met je smartphone, importeer je de gegevens in Excel en kan je meteen aan de slag. (Voor meer info zie de link in de tweet)

#3 Bolo. Google introduceerde deze week een voice app voor kinderen in India. Deze app in bedoeld om kinderen (beter) te laten lezen. De app werkt vooralsnog in twee talen: Engels en Hindie. De app is ontwikkeld in samenwerking met een aantal non profit organisaties waaronder het mooie Room to Read. Er zitten geen advertenties in de app en de data die worden opgeslagen zijn minimaal. Een mooi voorbeeld dus van nieuwe technologie in een relevant jasje.

#4 Full Grown. Wat een prachtig idee. Bomen laten groeien in de vorm van een stoel of ander stukje meubilair. Een productieproces dat zuurstof uitstoot en CO2 opneemt. Waarvan er dus uiteindelijk alleen maar unieke exemplaren zijn. Of zoals iemand schrijft: “Ik heb nog nooit op een stoel gezeten die zo levend voelt”. Wat een werkelijk briljante manier van anders denken. Hier meer info over het productieproces en de unieke vormen.

#5 TikTok. Met een enorme snelheid groeit deze viral video app wereldwijd. Inmiddels al meer dan 1 miljard gebruikers! Dus belangrijk om te snappen wat het is en hoe het werkt. De link even via de twitter post want anders kom je een betaalmuur tegen.

#6 Today in Focus. In November 2018 introduceerde The Guardian een dagelijkse podcast onder de naam “Today in Focus”. Inmiddels is dit de meest beluisterde podcast van The Guardian en levert het zelfs een inkomen op via advertenties. Het aantal luisteraars is vervijfvoudigd sinds het begin en het groeipercentage is gemiddeld zo’n 30% per maand. De insight uit het verhaal van The Guardian is de volgende: “There’s a gap in the morning to have a clear in-depth look at a story and have it talked out in front of you. The judge is it’s interesting whether you know about a story or not; we try and cover it in a way that’s different.” Mede gelet op het succes van de The Daily, de dagelijkse podcast van de New York Times is er toch wel sprake van een trend. En dat heeft natuurlijk alles te maken met audio!

#7 Making Sense. Sam Harris is de founder van het uiterst succesvolle Waking Up. Een meditatie platform voor beginners. Daarnaast is hij ook de founder van Making Sense. Een serie van inmiddels 150, vaak twee uur durende, podcasts met zeer inspirerende gasten. De laatste aflevering was echter van absolute topklasse omdat Daniel Kahneman de gast was. In een lang, en live, gesprek verkennen de mannen de wereld van Thinking Fast en Slow. De door Kahneman geschreven bestseller over ons feilbare denken.

#8 Eleven Eleven. Afgelopen week was er het al eerder besproken SXSW festival. Naast interactive is er ook een filmfestival. En precies op de scheidslijn van interactive en film is er de toepassing van virtual en augmented reality. Op het festival was er de aankondiging van het project Eleven, Eleven. Een experience die de kijker straks de mogelijkheid geeft om het verhaal via één van de 11 characters te volgen of gewoon tussen deze characters te switchen. Een verhaal in het centrum van theater, gaming en bioscoop. Het laat vast zien hoe immersive technologie straks storytelling naar een enorm hoog te tillen. Kijk hier vast naar de trailer.

#9 Use it or Lose it. Een heel erg grappige video voor het gebruik van voice assistents. Of is ons brein toch iets belangrijker? (Tip #Openvoice)

#10 Sir Tim Berners-Lee.De ere plaats deze week is voor de man die precies 30 jaar geleden het World Wide Web bedacht. Bijna onwerkelijk om te bedenken dat wat nu voor iedereen een vast onderdeel van het leven is door deze held is bedacht. Ieder jaar schrijft hij een open brief over de laatste stand van zaken. Maar net als vele anderen ziet Berners-Lee dat dat mooie web steeds vaker ook een schaduwkant krijgt. Daarom is hij al jaren bezig om overheden, tech bedrijven en beïnvloeders hier op te wijzen en in actie te komen om de voordelen van het web te bewaken. “The web is for everyone,” zegt hij, “and collectively we hold the power to change it. It won’t be easy. But if we dream a little and work a lot, we can get the web we want.” Hier een mooi interview met Sir Tim Berners-Lee over deze issues.

Tot volgende week.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s