Nieuws van de Week. 10 juni 2018

Je zal toch maar een hashtag moeten bedenken voor de volgende top van de wereldleiders. G7, G8 of G6+1? Apple is ook nog steeds aan het bedenken wat nu de toekomst moet worden van Siri want dat is niet helemaal duidelijk geworden op de developers bijeenkomst van afgelopen week. En Nederland moet nog even bedenken wat het gaat doen nu we niet vertegenwoordigd zijn bij het komende WK in Rusland. En ook Humberto heeft huiswerk want die moet nu gaan bedenken wat de volgende stap gaat worden. Gelukkig hoeven jullie niet iets te bedenken maar alleen te kijken of een van de onderstaande verhaaltjes interessant genoeg is om even over na te denken. Veel plezier met deze Van Alles over Van Alles Weekupdate. Mooie zondag.

#1 Notion.We beginnen deze week met een handig tooltje. Een tooltje waarvan je er waarschijnlijk al wel een paar hebt, hebt staan, half gebruikt of nooit gebruikt. Daarom tijd voor een nieuwe, een all-in-one to-do tool. Het heet Notion. En wat is Notion? Notion is je alles in één workspace voor je notities en je documenten, je kennis bibliotheekje, je taken en projecten, je spreadsheets en database. Dus als alternatief voor Evernote, Google Docs, Trello, Dropbox enz is er nu Notion. Het begin is zelfs gratis en als je meer toepassingen wilt gebruiken dan kost het 4 euro per maand. Het is ook nog gebruiken in een team setting!

#2 Amazon Fire TV Cube. Daar waar de NPO nog aan het nadenken is over een aanvullend businessmodel lanceert Amazon deze week de Fire TV Cube. Dat een apparaat dat zorgt voor een 4K tv-stream maar met een ingebouwde Echo. Dus je kunt deze Fire TV ook gebruiken voor alle Alexa taken. Met je stem kan je nu alle zenders en programma’s oproepen die je wilt zien, programma’s kijken van Netflix, Hulu, Playstation, HBO enz. en je boodschappen bestellen. Hier een aardige video van de Fire Cube. Daarmee zorgt de Fire Cube dat je eigenlijk je eigen voice gedreven content programmeur wordt. Eerst alleen nog in de US en straks in de UK. Nederland zal er nog wel even op moeten wachten.

#3 Powerpoint. Het blijft een dingetje. Powerpoint presentaties. Niemand vindt het echt leuk en dat gerommel aan de sheets kost ook nog eens een hoop tijd. Dus dan zou het handig zijn om ergens een mooie basis te hebben waar je heerlijk in kunt rondneuzen om er een paar pareltjes uit te halen. Dan is het handig dat je van het bestaan weet van PSlides. Kosten: 15 templates voor $ 10,-. Maar er zit ook een hele stapel gratis templates tussen.

#4 Symphosis. Nog niet heel groot maar wel een onwijs leuk idee. Shared learning. Of zoals ze het zelf zeggen “sharing ideas”. Het is nog maar een klein platformpje waar niet al te veel staat maar op de een of andere manier vind ik het wel een heel erg toegankelijke manier om informatie binnen een organisatie te delen op een visueel aantrekkelijke manier. Het idee van Symphosis is om een community te bouwen waar mensen hun kennis kunnen delen en kunnen leren van anderen. De manier waarop dat kan heeft de vorm van een (kaartjes) deck. Ieder deck heeft een thema en de onderliggende kaartjes geven de informatie en zijn clickable. Wellicht een mooie manier voor een intern kennisplatform.

#5 Nieuwe Journalistiek. Een mooi initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Zij hebben verschillende dossiers over journalistiek, Factchecken, Social Media en meer interessante onderwerpen. Zo ook het dossier Journalistieke Start-Ups in Nederland waar ze een analyse hebben gemaakt van Blendle, De Correspondent, Follow the Money, Jalta, Reporters Online, TPO en Yournalism. Algelopen vrijdag zijn tijdens de Conferentie Stop de Persen de conclusies van drie jaar onderzoek naar journalistieke start-ups in Nederland gepresenteerd. En die zijn voor ons ook te lezen. Kort samengevat zijn die: Een goed idee, keihard werken, goede marketing, flexibel zijn en een beetje geluk. Mooi verhaal.

#6 Andreas Wannerstedt. Andreas Wannerstedt is een designer & motion graphic artiest. Hij maakt unieke 2D & 3D animaties en werkt daarnaast ook nog voor een aantal grote merken. Je moet absoluut even op de overzicht pagina van zijn werk kijken en dan een van de velden aanklikken om de onderliggende video’s te bekijken. Zoals bijvoorbeeld de groep pendulums rechtsboven. Werkelijk prachtig werk. (tip: De Bicker).

#7 Pickle. Pickle is een app die je helpt hulp te zoeken voor een vervelende of vreemde taak en die je koppelt aan mensen die ook de ervaring hebben om je daarbij te kunnen helpen. Tegelijkertijd geven de gebruikers aan of zij bereid zijn om voor deze hulp te betalen. Pickle is gericht op de Generation Z. Boys en girls geboren tussen het midden van 1990 en het begin van 2000 die op zoek zijn naar geld en niet vast willen zitten aan een contract maar gewoon lekker leuke dingen willen doen waar ze goed in zijn. Deze groep kenmerkt zich als ambitieus, sociaal bewust en ze omarmen het idee van sharing economies. Maar er is een twist. In de app kunnen gebruikers elkaar “uitdagen”. De zogenaamde “Dare” button. Daarmee is het niet onmogelijk om opvallende content voor je sociale mediakanalen te maken.

#8 FD Voice.In de zaterdagbijlage van het Financiële Dagblad weer een mooi verhaal over “Voice”. Zou het dan toch heel erg belangrijk gaan worden? 😁 Lees het maar zou ik zeggen.

#9 Jurassic Park. En dan meteen maar even een mooie praktijkcase. In enkele landen is op 7 juni de film Jurassic World, Fallen Kingdom in première gegaan. Als opwarmer voor deze film heeft Amazon in Los Angeles rondgereden met een enorme oplegger met daarop een mega kartonnen doos. De doos bevatte een tweetal interactieve elementen. Een scan maken van een smile op de doos die toegang gaf tot een pagina in de Amazon shop met een korting op Jurassic movies en de tweede was een voice app voor Amazon Alexa. Iedereen die een Amazon Echo of Dot heeft staan moet deze zin maar even proberen:“Alexa, ask Jurassic World what’s inside the box?”. Cool!

#10 The Fourth Estate. Misschien dat enkele lezers van deze inspiratiebrief al een keer hebben gekeken naar een werkelijk geweldige serie die de VPRO nu op het beeldscherm brengt namelijk “The Fourth Estate”. Het is een vierdelige documentaire serie over The New York Times in tijden van Trump. Je krijgt een heel erg mooi en intiem kijkje in de journalistieke keuken. Maar niet alleen dat. Je ziet hoe de krant omgaat met de verminderde advertentie-inkomsten, de invloed van twitter en de opkomst van de podcast. The daily, de podcast van The New York Times is overigens een van de best beluisterde nieuwspodcasts van de wereld. Iedere aflevering is nog 30 dagen online te bekijken. Dus de eerste aflevering kan je nog kijken tot 29 juni!

Tot volgende week!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s