Nieuws van de Week. 8 April 2018

Lente! Dat is wellicht het beste nieuws van de afgelopen week. Volgens Bits of Freedom namelijk zijn de aanpassingen die het kabinet wil doen aan de nieuwe inlichtingenwet volstrekt onvoldoende. Dit terwijl de uitslag van het referendum toch meer dan voldoende (duidelijk) was. Je zou de simpele conclusie kunnen trekken door te stellen: “Vraag het me dan ook niet!” Dus gaan we gewoon lekker genieten van mooie verhalen voor een warme zondag. Kan je helemaal zelf bepalen wat je wel of niet wil lezen van het Lentenieuws van de afgelopen week. Want met de Van Alles over Van Alles Weekupdate ben je weer helemaal op de hoogte!

#1 Voicery. Een start-up met een interessante technologie. Voicery is in staat om stemmen te produceren met behulp van spraaksynthese en deep neural networks. Wat is er namelijk aan de hand? Oude “computerstemmen” worden in elkaar geplakt met behulp van uren ingesproken tekst. En dan is er altijd een probleem als het gaat om intonaties en emoties zoals bijvoorbeeld het vertellen van een grap. Voicery snapt dat merken straks een “stem” nodig hebben. Een stem die klinkt als dat bedrijf of merk. Maar dan moet die stem ook wel in staat zijn om emoties te kunnen laten horen. Met behulp van de technologie van Voicery kan dat sneller dan via de oude technologie en ook nog van een veel hogere kwaliteit. Doe maar eens de test op de pagina van Voiceryen kijk hoeveel je er goed kan raden.

#2 Smart Speakers en Privacy. Het is natuurlijk een “hot” item mede ingegeven door de ontwikkelingen rond Facebook. Maar met 22% van alle Amerikaanse huishoudens die een Smart Speaker (Google of Amazon) in hun huis hebben staan is het niet verkeerd om naast de gadget voordelen ook even te kijken naar de mogelijke privacy nadelen. In dit artikel van The New York Times gaat de journalist op zoek naar wat deze praatpalen allemaal nog meer doen en wat het mogelijke doel zou kunnen zijn. Dat wordt dus een verhaal van ontdekken of er het woord “love” wordt gebruikt in een conversatie tot het mogelijk voorkomen van Kindermishandeling.

#3 Knorr en Instagram recepten. In de zoektocht naar content lanceert Knorr UK een nieuwe tool die gebruik maakt van Artificial Intelligence en je Instagram account. De combinatie van deze twee elementen zorgt voor een persoonlijk advies in de vorm van recepten die geheel zijn afgestemd op jou en worden gebaseerd op je afbeeldingen van je Instagram account. We zagen al hoe Campbell met behulp van Habit op zoek was naar aanvullende content vormen en hier zien we dus de zoektocht van Knorr.

#4 Danny Fortson. Danny is een tech journalist van The Sunday Times. Naast het schrijven maakt hij ook een zeer goede podcast over alles in en rond Silicon Valley.  In de voorlaatste aflevering heeft hij een gesprek met Benedict Evans van Andreessen Horowitz. Vijf vragen over de grote technologische ontwikkelingen. Hier kan je dit verhaal beluisteren en wil je er meer dan moet je je even abonneren op deze podcast.

#5 The Extended Mind. Een wat je noemt echte “long read”. Maar het goede nieuws is dat je in plaats van lezen de tekst ook kunt beluisteren met behulp van audio. Dit is een verhaal over Andy Clark. Samen met David Chalmers schreef hij in 1995 een paper over het idee dat de “mind” niet langer gelimiteerd is aan ons brein maar dat wij met behulp van bijvoorbeeld smartphones onze “mind” kunnen uitbreiden naar wat zij dan noemen “feed back loops” of mind. Een uiterst interessante denkrichting. Dus mocht je tijd en zin hebben dan ben je voor het komende uur onder de pannen!

#6 The Humans Strike Back. Als je heel goed kijkt dan zie je dat de huidige ontwikkelingen niet los van elkaar staan. De opkomt van de betekenis economie gaat samen met het verliezen van vertrouwen door het vrijelijk gebruik van data die we achterlaten door ons leven voor een gedeelte inzichtelijk te maken voor derden. Hotjar is een tool die inzicht geeft in de bewegingen van de muis over een internetpagina. Echter de basis van het bedrijf is dat ze heel erg goed snappen dat de kern draait om mensen! En om dat kracht bij te zetten hebben ze nu een nieuw initiatief met als mooie titel “The Humans Strike Back”. Een serie podcasts over het echt centraal stellen van klanten, gebruikers, medewerkers en andere om op deze manier het verschil te maken.

#7 Noted. Weer z’n lekkere tool waarbij je meteen het gemak herkent. Noted. Maak met audio notities, highlights, actiepunten en agenda afspraken. Helaas alleen nog voor de iPhone bezitters maar daarom niet minder handig. De eerste notities zijn gratis en als je er meer wil doen dan moet je een hele kleine bijdrage betalen van € 0,90 per maand.

#8 Smart Audio Report. Eind 2017 heeft NPR een onderzoek gedaan naar de effecten van Smart Speakers. De steekproef was niet zo heel groot maar toch zie je wel een paar handige weetjes naar boven komen. Smart Speaker tijd gaat ten koste van Radio luisteren. Het luisteren naar audio stijgt überhaupt door de smart speaker. Waarschijnlijk zal dat dan muziek zijn maar ook podcasts. Lees voor de andere feitjes verder in het report!

#9 Get Smarter. Heb je de behoefte om slimmer te worden maar weet je even niet hoe? Dan is dit het goede lijstje. 30 websites waar je van alles en nog wat kunt vinden om je denkvermogen even lekker aan te scherpen.

#10 Faceblock? Gaat woensdag 11 april de boeken in als de dag dat de gebruikers van Facebook een dag lang geen gebruik maken van Facebook, Instagram en WhatsApp? Ik heb zo mijn twijfels maar het geeft wel een goed beeld van het sentiment dat er nu heerst rond het merk Facebook.

Tot volgende week!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s