Nieuws van de Week. 14 Januari 2018

Der gait niks boovn Grunn is de regel die we allemaal kennen maar inmiddels komt er steeds meer onder Grunn los. Een vals alarm blijkt toch te werkend en voor de verkiezing van het woord van het jaar heeft de Rambam-uitzending nu al weer een kandidaat opgeleverd ‘undercoverfeuten’. De hoogste tijd dus voor een frisse kijk op de afgelopen week in een veelzijdige Van Alles over Van Alles week update!

 #1 14 Stappen. Het was een speciaal weekje. Na zes jaar denken, schrijven, overwegen, weggooien en opnieuw schrijven was het dan eindelijk zo ver. Maar afgelopen woensdag mocht ik samen met vriend en co-auteur Guy van Liemt in een uitverkocht Carré (kleine zaal J) ons vakboek presenteren. En dan is het altijd spannend wat andere vakgenoten ervan vinden. Dus met veel trots begin ik deze dan ook met de recensie van Max Kohnstamm uit de Adformatie. Die overigens ook in het tijdschrift voor Marketing en in Communicatie Online staat.

#2 iLife. Havas is een wereldwijd opererend mediabureau. Afgelopen jaar hebben zij onderzoek gedaan naar prosumers. Wat zijn de effecten en invloeden van nieuwe technologie op ons leven? En hoe zit het met privacy en artificial intellegence? In March/April 2017 zijn 12,168 mannen en vrouwen onderzocht in 32 markten w.o. Nederland. Hier een link waar je de keyfindings van het onderzoek kunt downloaden.

#3 Smart Speakers. Een hele mooie infographic over de stand van zaken rondom Smart Speakers. Amazon Echo en Google Home. Wie gaat er aan de leiding? Waar staat de speaker in het huis? Is er een verschil in gebruik van de speakers? Kortom, een mooi plaatje!

#4 CES 2018. De highlights van de Consumer Electronic Show 2018. Ieder jaar komen alle producenten van elektronisch materiaal weer bij elkaar om nieuwe producten te presenteren aan de wereld. In bijgaand overzicht van Techradar zie je in vier minuten de belangrijkste introducties. Een tv-scherm van Samsung zo groot als een muur, een oprolbaar tv-scherm en een laptop met smartfoon inside.

#5 Gedrag. Onze persoonlijkheid is niet vastomlijnd maar verandert gedurende ons leven. In een metastudie hebben onderzoekers onder leiding van Eileen Graham van de Northwestern University data vergeleken en gecombineerd van 14 gepubliceerde onderzoeken uit de US, Europa en Scandinavië.

We veranderen allemaal in de loop van ons leven. Kleine verschuivingen in de ‘Grote Vijf’ componenten van persoonlijkheid (extraversie, dienstbaarheid, zorgvuldigheid, emotionele stabiliteit, en openheid) vinden gedurende het hele leven plaats. Gemiddeld gesproken worden we allemaal emotioneel stabieler, minder sociaal, slordiger, nonchalanter en minder open-minded naarmate we ouder worden. (via De Bicker).

#6 Facebook. We kunnen in dit weekbericht even niet om Facebook heen. Uit steeds meer hoeken, vaak van voormalige medewerkers, klinkt er een negatief geluid over de Facebook. Het gevaar, de verdienmodellen, de macht enz. Twee artikelen in dat kader die je meteen op de hoogte brengen. De eerste is van facebook zelf die aangeeft wat ze concreet op korte termijn gaan veranderen.

Dit tweede artikel is wat langer (en voor de liefhebbers) maar wel een absolute must read. Roger McNamee legt uit waarom Facebook een bijna wereldwijd probleem is geworden en wat wij daaraan zouden kunnen doen om het te veranderen.

#7 Barack Obama. Vanaf 12 januari is David Letterman terug van pensioen omdat hij een eigen talkshow heeft op Netflix. In deze eerste uitzending ontvangt hij Barack Obama. Tijdens het gesprek komen ook de social media aan de orde en dit is wat Obama dan zegt (met dank aan Marco Derksen).

#8 Design words. Een verhaal geschreven over een schrijver die eigenlijk een hekel heeft aan lezen. Zijn punt is dat veel schrijvers (communicatiespecialisten) niet nadenken over het design van woorden. Dus niet alleen de woorden zelf zijn belangrijk, ook de vorm en het aantal. Daarmee stimuleer je het brein en is de kans op effect vele malen groter. Mooi verhaal.

#9 52 plaatsen. Wat is de planning voor 2018? Waar gaan we dit jaar weer eens naar toe. De New York Times heeft het antwoord. 52 mogelijkheden to go to.

#10 Ripple. De dag waarvan je wist dat die ging komen. Maar hier is het dan. Tinder for business. Van de makers van Tinder nu een nieuwe “swipe” app voor de businesswereld. Dus niet op zoek gaan naar een date maar naar een zakelijk contact door te swipen naar links of naar rechts. Identiek aan tinder. Ik weet niet of het nu echt een succesnummer gaat worden maar het is er wel.

Tot zover. Tot volgende week!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s