Het nieuws van de Week. 7 Januari 2018

In Nederland hebben 1383 jongens en 5 meisjes de voornaam Camiel. Ik vrees dat er in 2018 even geen Camiels meer bijkomen. Ook Boef is misschien niet langer een voornaam die je mee wil geven aan je kind. En als we toch bezig zijn is Donald denk ik ook een tijdje een minder populaire naam. Dan kan het niet anders dan dat het weer de hoogste tijd is voor de Van Alles over Van Alles week update! En natuurlijk wil ik iedereen een bijzonder, liefde- en succesvol 2018 toewensen.

 #1 What is Life? We beginnen het jaar maar meteen goed en inspirerend. Je zou het een broodje aap theorie kunnen noemen maar wellicht is het toch iets waar je iets van zou kunnen vinden. Als je eens denkt in onmogelijkheden in plaats van mogelijkheden dan is de gedachte van deze video helemaal nog niet zo gek. Is het leven leven of leven we al inside een game?

#2 Iedereen aan zet! Welke trends zijn relevant voor overheidscommunicatie? Dienst Publiek en Communicatie verzamelde uit talloze bronnen ontwikkelingen in de samenleving, bij de overheid en in het communicatievak. Het rapport is de opvolger van ‘Deel je rijk’ uit 2013. Dit is de tekst die je aantreft als je op de onderstaande link klikt. Maar vervolgens kom je wel terecht bij een interessant trendonderzoek dat heeft geprobeerd om in kaart te brengen wat er momenteel speelt in de samenleving.

1) Coping (vertrouwen neemt af en onzekerheid neemt toe) 2) DIY-maatschappij (crowdfunding, deeleconomie en sociaal ondernemerschap) 3) Samenleven (meer verschillen, scheidslijnen en gevoelens, maatschappelijk onbehangen)  4) Techdriven (Hyperpersonalisatie, Blockchain, AR, VR en MR) 5) Meer dan privacy (Data eigenaarschap, privacy) 6) 24/7 online.

#3 100 ideeën voor 2018. Eind vorige jaar stond er in de laatste twee weekendedities van het Financiële Dagblad een zeer interessant artikel. Vraag burgers om hun mening en je krijgt ja, nee, en veel gemopper. Vraag hun om een idee en je krijgt een goudmijn aan denkkracht terug. Als je door deze ideeën leest dan zitten er natuurlijk een paar open deuren bij. Maar ook een paar hele mooie briljantjes. Dus ter inspiratie zou ik iedereen die ze nog niet gelezen heeft willen uitdagen om ze eens te lezen. Ze zijn namelijk niet alleen inspiratie…je krijgt het er ook van! Zoals bijvoorbeeld deze: “Bedankje van de fiscus!

Als je hebt voldaan aan je fiscale verplichtingen krijg je van de fiscus een berichtje. Daarin bedankt de staatsecretaris je voor je bijdrage en belooft hij er zuinig mee om te gaan (en zijn best te doen om mensen die niet hun steentje bijdragen op te sporen).”

#4 Big Seven in 2018. Een van de meest humoristische beschouwingen op 2018 die ik de afgelopen dagen heb gelezen. Op het eerste gezicht ziet er heel logisch uit als je de lijst ziet met de topics voor 2018. Totdat je gaat lezen en geconfronteerd wordt met de typische (Engelse) humor van Mark Ritson. Nu staat deze Australische marketingprofessor al bekend om zijn typische manier van het naadloos fileren van trends (zie eerdere blogpost in de weekupdate) en daarmee het fundament van marketing te onderschrijven, zijn visie op 2018 is er dan ook een om even heerlijk van te genieten.

#5 Hark News. Weer even zo’n handig appje. Helaas alleen voor de iPhone bezitters onder ons. Je hebt interessante artikelen voorbij zien komen die je eigenlijk wil lezen maar de tijd ontbreekt. Wat je dan doet is deze app gebruiken. Je vertelt even wat de url was van het artikel en deze app maakt van dat artikel een audiofile zodat het artikel kunt beluisteren in de auto, op de fiets, lopend of gewoon in de trein. Hoe lekker is dat?

#6 Sad emotions. We kennen inmiddels allemaal wel de enorme stapel emoji’s. Er lijkt geen einde aan te komen. Toch is de beeldtaal een fenomeen dat in belang aan het toenemen is. Plaatjes zeggen soms meer dan vele woorden. Er is veel aandacht voor de vrolijke emotie. Terwijl de verdrietige emoties ook een hele belangrijke reden voor contact zouden kunnen zijn. Maar dat vraagt dan vaak om uitleg en tekst. Ik kwam deze set van “verdrietige” emoties tegen die heel erg knap in elkaar zitten. Heel eenvoudige bewegingen geven de essentie van de emotie weer. Voor ons als communicatieadviseur is dat denk ik weer een mooi gegeven om te ontdekken of we hier ook iets mee moeten. Kijk maar even naar deze plaatjes. En je kunt gewoon downloaden en gebruiken op social media.

#7 Your 2017 review. Waarschijnlijk hebben we allemaal tijdens de oliebollen en het vuurwerk het oude jaar nog even laten passeren. Wat waren de hoogtepunten en wat de dieptepunten. Maar waarschijnlijk heb je nog niet de tijd gehad om er even een persoonlijke analyse op los te laten. Het is dan ook wel aardig dat juist daarvoor nu een aardige website is ontwikkeld. Your 2017 in review. Via een stapel vragen ga je op ontdekkingstocht in je eigen 2017. Met aan het eind een mooi overzicht van het jaar in review en tegelijkertijd de mogelijkheid om op basis van deze review een aantal puntjes te benoemen voor 2018.

#8 Guardian Circle. Een heel mooi initiatief. Het lijkt een beetje op een Amber Alert maar dan in een persoonlijke setting. Dus je maakt je eigen Guardian Circle groep aan met vrienden. Als er dan een situatie is waarbij je de hulp nodig hebt van je vrienden en kennissen dan druk je in deze app op het alarm en dan geeft de app onmiddellijk aan wie er allemaal in de groep zitten en waar deze mensen zijn. Volgens mij is dit een idee dat ook gebruikt zou kunnen worden in een buurtapp functie of voor ouderen die slecht ter been zijn. Mooi!

#9 NPS. Inmiddels hanteren voor bedrijven en organisaties de NPS als indicator voor klanttevredenheid. NPS staat voor Net Promotor Score. De in 2003 door Fred Reichheld ontwikkelde methode is voor veel bedrijven weer een prettige rationele bevestiging van een niet te meten gevoel. En kan het eigenlijk wel? Is klanttevredenheid uit te drukken in één getal. De schrijver van deze blog vindt van niet en ik ben het wel met hem eens! Lees maar

#10 18 Exponential Changes in 2018. En voor de nerds nog een mooi overzicht van de grootste veranderingen op het gebied van technologie die ons in 2018 te wachten staan. Deze lijst is op de laatste dag van het jaar gemaakt door het MIT.

Tot zover. Tot volgende week!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s