Het Nieuws van de Week. 22 Oktober 2017.

Deze week is er weer een lijstje maar dan uit Den Haag. Benieuwd of ze straks weer meehuilen met de wolven in het bos. Alhoewel die toevallig wel net gesignaleerd is op de Veluwe!  Dus als je niet van plan was om uit de bovenkamer te gaan op het ADE dan is er gelukkig altijd nog het nieuws van de afgelopen week in de Van Alles over Van Alles week update!

#1 Generation Alpha. Na de millennials komt er natuurlijk weer een nieuwe generatie. En inmiddels is daar dus ook weer een naam voor. Generatie Alpha. Geboren na 2010 midden in een wereld vol technologie. Conde Nast en Wired Consulting hebben onderzoek naar deze generatie gedaan en via deze link kan je de resultaten bekijken. Onderzocht is o.a. Wat is de impact van digitale technologie? Welke technologieën hebben de meeste invloed? Op welke wijze heeft technologie impact op de manier waarop deze generatie communiceert? En wat moeten organisaties doen om deze doelgroep te kunnen (blijven) bereiken. Interessante en relevante vragen lijkt mij.

Hier de link naar het 40 pagina’s tellende rapport.

#2 Visual Capitalist. Er zijn van die mooie sites die in staat zijn om gecompliceerde zaken eenvoudig weer te geven. Visual Capitalist is zo’n site. Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief dan krijg je iedere dag een mooie visuele weergave van een op dat moment relevant onderwerp in de mailbox. Absoluut de moeite waard. Als voorbeeld heb ik even gekozen voor een chart dat inzicht geeft in de snelheid waarmee de grote “tech” companies de traditionele “media” aan het inhalen en overnemen zijn. Kijk maar eens naar dit indrukwekkende plaatje.

#3 China. Het is weer tijd voor het Chinese Partijcongres. Eens in de vijf jaar komen die allemaal bij elkaar voor het partijfeestje. Mooie aanleiding om even een bericht dat deze week verscheen bij de South China Morning Post aan te halen. Die weten te melden dat China bezig is met een project dat men door het inzetten van gezichtsherkennings technologie straks in staat zijn om binnen drie seconden iedere inwoner van China te herkennen. Over privacy zullen we het dan maar even niet hebben lijkt mij.

#4 Google DeepMind. Nu wordt het interessant. DeepMind is een dochteronderneming van Google. Zij zijn de makers van de software die eerder dit jaar de wereldkampioen Go versloeg met AlphaGo software. Maar nu blijkt dat ze niet stil hebben gezeten. DeepMind heeft een nieuwe versie ontwikkeld die beter is dan de oude versie die de wereldkampioen versloeg. Maar niet alleen dat…AlphaGo Zero het heeft het zichzelf aangeleerd. Er was geen mens bij betrokken. Volgens DeepMind zijn we daardoor weer een stap dichterbij gekomen bij het ontwikkelen van een algoritme voor algemene doelen dat in staat is om zelfs de moeilijkste problemen in de wetenschap (van nieuwe geneesmiddelen tot modellen voor klimaatverandering) te ontwikkelen. Hier lees je er meer over.

#5 Thuis leren. Het blijkt iedere keer weer hoe weinig mensen op de hoogte zijn van de mogelijkheden om online interessante trainingen te volgen over duizenden onderwerpen. En dat met de winter in aankomst is het wellicht toch een goed idee om ze hier nog maar eens een keer te benoemen. Leren door en op het niveau van de meest gerenommeerde universiteiten in de wereld zoals Stanford, Yale en Eindhoven University of Technologie! Kijk dan eens bij: Coursera. Van digital marketing tot algoritmen en deep learning. Udacity. Van online marketing tot VR developer.

#6 Engagement. We weten inmiddels allemaal wel dat dit een van de meest belangrijke onderdelen van het marketingcommunicatie en communicatie vak gaat worden. Het vertellen we een verhaal of boodschap die leidt tot engagement? Zenden was wat we deden. De dialoog opzoeken is wat we moeten doen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe dan? Wat dan? Welke tekst dan? Duizenden vragen. Ik kwam een leuk boekje tegen dat helemaal ingaat op deze vragen. Waarin ze tal van onderwerpen behandelen op een manier dat je de learnings meteen kunt toepassen. Dingen als: how to make sure your messages are laser focused on the right individual. Of: how to write messages in the right tone, voice and format for maximum impact. Of: how to ensure your message is received in the most appropriate medium and in the most appropriate context. Meer lezen? Dan moet je het boekje even downloaden. Dat kan gratis als je een vriend (of een ander emailadres van jezelf beschikbaar hebt) of $5 dollar doneren.

#7 Blockchain. Je kunt er nu zo langzamerhand echt niet meer omheen. (en dat rijmt ook nog). De Blockchain kom je inmiddels iedere dag tegen in het nieuws, in de krant en in tal van verhalen. We kunnen er een goed gevulde wekelijkse nieuwsbrief van samenstellen. Ik beperk me deze keer dan ook maar even tot een mooi verhaal dat inzicht geeft in de huidige status van de Blockchain ontwikkelingen. In welke markten zien we de Blockchain binnenkomen om vervolgens te kijken naar de huidige status in die markt. Kortom, weer even een mooi overzichtje om bij te blijven en indruk te maken bij je collega’s.

#8 Google Calendar. Google introduceerde deze week een nieuwe kalender met mooie features zoals events, betere overzichten en communicatie die makkelijker verloopt.

#9 Google Maps Space. Weer een mooi voorbeeld van wat we anno 2017 allemaal kunnen. Via Google Maps Space kunnen we nu achter de computer niet alleen kijken naar de aarde maar ook naar 16 andere planeten en naar het Internationaal ruimtestation ISS. Kijk even naar het menu aan de linkerkant van het scherm en klik bijvoorbeeld op Mars of Venus en Maps neemt je meteen mee op reis.

#10 LinkedIn. Een step by step hacking guide voor LinkedIn.

Tot zover. Tot volgende week

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s