Nieuws van de Week. 10 September 2017

Het was weer een stormachtig weekje. Het lijkt wel alsof we ons aan het voorbereiden zijn op een impactvol najaar. Natuurgeweld en ontspoorde wereldleiders zorgen voor het programma. Carré is er niets bij. Dan kan het niet anders dan dat het weer tijd is voor het echte nieuws van de afgelopen week in de Van Alles over Van Alles week update!

 #1 YSL. De kenners begrijpen deze letters. Iets met mode, beauty en geurtjes. Het leek mij wel weer eens een goed idee om de update deze week te beginnen met een mooi voorbeeld van een verhaal, een merknaam, een merk, een tijdsbeeld en een boodschap. Dat alles komt volgens mij samen in deze introductie video over een dag in het leven van een machine learning researcher. En met een mooie knipoog naar de Golden Circle 🙂

#2 Eataly. Ik had er nog nooit van gehoord maar een beetje research doet wonderen. Dit Food&Beverage concept is begonnen in Italy (Eataly :-)) in Januari 2007. Bedacht door Oscar Farinetti. Inmiddels is dit concept in 10 jaar tijd uitgerold over de halve wereld. Van Japan tot New York. Lees hier alles over het Eataly verhaal:

Maar alsof dat nog niet genoeg is gaan ze binnenkort een soort van Foodcity openen. Een kleine stad. 80.000 M2 groot. 40 winkels, 25 restaurants en alles maar dan ook alles wat je zou kunnen bedenken als het gaat om eten. Van educatie tot multimedia. Interessante ontwikkeling.

#3 Anna Nooshin. Misschien hebben jullie het gemist vanwege de vakantie. Ik in ieder geval wel. Maar gelukkig heeft Marco Derksen er op zijn persoonlijke blog een mooie en zeer gedetailleerde post over geschreven (Bekijk vooral de video). Ik vind het dermate belangrijk omdat er steeds meer merken denken dat ze hun commerciële boodschappen op een geloofwaardige manier via een zogenaamde Influencer bij een breder publiek kunnen krijgen. Zo ook Shell dat via haar bureau “Speak Easy” een verhaal wilde vertellen over het door Shell gesteunde Plastic Bank. Helaas pakte het allemaal een beetje anders uit.

#4 Alexa. Het voice device van Amazon. We hebben het er al veel over gehad in de wekelijkse updates. De vraag die dan altijd weer naar boven komt is of er aanwijzingen zijn dat Alexa (vul in voice) een gerede kans heeft om door te stoten naar het grote publiek. Los van de interessante toepassingen die voor specifieke doelgroepen bedacht kunnen worden. En toen las ik het verhaal van Darren Austin. Darrin is Partner Director of Product Management bij Microsoft (dus geen Amazon medewerker) die inzicht geeft in de redenen achter het gebruik en daarmee dus ook een beeld schetst van een mogelijke toekomst. De theorie achter dit verhaal is de “Hook”. Hooks, volgens Nir Eyal, auteur van het boek “Hooked” zijn “experiences designed to connect the user’s problem with the company’s product with enough frequency to form a habit.”

#5 Emailmonster. Emailmarketing begint natuurlijk met een mooie template. Dan kan je de vormgeving een beetje op niveau brengen zodat het ook nog iets bijdraagt aan de uitstraling van de organisatie of het merk. Dus dan is het handig als er een site is waar je gratis templates kunt vinden, dat template kunt editen en vervolgens kunt downloaden en gebruiken. En laat dat er nu nog zijn ook! Emailmonsters.

#6 How Tos? Ik schat zomaar in dat dit een van de meest gebruikte zoektermen is op YouTube. How To…gevolgd door het probleemgeval. De Newslab afdeling van Google heeft een interessant stukje huiswerk gedaan om wereldwijd in kaart te brengen wat dan de meest gezochte How Tos zijn? How Tos over fixen, afvallen, muziek, liefde en de How Tos die het meest viral zijn gegaan. Interessante insights over consumentengedrag. (en speciaal voor de bouwmarkt)

#7 Learn Anything. Weer een mooi stukje intelligentie door ons allemaal gemaakt. Een interactieve mindmap waar tal van thema’s en topics staan die vervolgens doorklikken naar een meer specifiek onderwerp in relatie tot hetgeen je wil weten. Dit werkt prettiger en sneller dan een boek met hoofdstukken. Misschien een idee voor een vernieuwde vorm van een intranet waar je samen met collega’s een mooie How To voor de interne organisatie kunt maken. En natuurlijk ook voor jullie mocht er nog een onderwerp zijn waar je je nog in wil verdiepen!

#8 Cassette Design. Nog zo’n heerlijke app. Cassette Design. Gebruik je nog een notitieboek of een dictafoon? Dan is er nu een heerlijke oplossing! Cassette Design. Deze app neemt de hele bespreking op en vertaalt de bespreking meteen naar tekst. Daarnaast heb je een paar bookmark functies zodat je meteen tijdens het opnemen al de belangrijkste momenten kunt aangeven in de tekst. Superhandig! En de eerste opname is geheel gratis.

#9 Dconstruct. Als een startup op zoek gaat (moet) naar investeerders dan maken ze een pitch. Die pitch wordt begeleid door een zogenaamd “Deck”. Een presentatie van het idee in simpele en eenvoudige bewoordingen. Maar vaak ook met een mooie insight of een andere kijk op een bestaande business. Alleen daarom is het al interessant om eens door een paar van die Decks te scrollen. Gewoon voor het leereffect.

#10 HiMoments. Happiness, inmiddels een HOT topic. Maar dan moet je er wel even induiken. Lezen, luisteren of leren. Er is echter ook een heel eenvoudig stukje software. Het heet HiMoments en het geeft je de mogelijkheid om geluksmomentjes voor jezelf vast te leggen en te benoemen. Niet om te delen met je vrienden maar gewoon helemaal privé. Een beeldend dagboekje zullen we maar zeggen. Leuk en lief. Kijk maar even hier

TIP: Zondag 10 september. NPO 2. Om 21.05. VPRO Tegenlicht over “Kwestie van vertrouwen”  Alles over Fake nieuws en het verloren vertrouwen.

Tot zover. Tot volgende week

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s