Nieuws van de Week. 1 Juli 2017.

We zijn al weer door de eerste helft van 2017 heen gedenderd. In het kader van de burgerparticipatie hebben automobilisten zelf maar de slagboom op de A29 verwijderd en de Symbolica is niet rood en van Borsato maar staat gewoon in de Efteling.  Dan weet je dat het weer tijd is voor het enige echte nieuws van de afgelopen week in de Van Alles over Van Alles week update!

 #1 Be my Eyes. Er zijn soms van die toepassingen waarin alles samenkomt. Technologie, de kracht en de samenwerking tussen mensen die de wereld weer een beetje mooier maakt. Be my Eyes is bedacht door de visueel gehandicapte Hans Jørgen Wiberg. Via een netwerk van mensen die zich beschikbaar stellen kunnen slechtzienden en blinden met behulp van een smartphone met camera de hulp van deze mensen inroepen. Dat kan gaan om het lezen van een gebruiksaanwijzing, of het kijken of een product nog binnen de houdbaarheidsdatum. Mooi. Mooi. Mooi!  Be my Eyes.

#2 400 gratis tools om je business te laten groeien. Althans dat zegt de kop van dit artikel. Maar dit is oprecht een van de meest uitgebreide overzichten die ik ooit heb gezien. Het zijn 400 gratis tools, gerubriceerd naar de verschillende toepassingen zoals: website bouwen, logo maken, legal, idee management, content curatie, beeldbewerking, beeld optimalisering enz. Even linkje opslaan want je weet maar nooit wanneer je dit nodig hebt. Af en toe verschijnt er een irritantie pop-up over een emailadres invullen. Dan moet je even rechtsboven op het niet zichtbare kruisje clicken.

#3 Blockchain. We hebben al eerder aandacht besteed aan de “Blockchain”. De Blockchain zou na AI in 2017 weleens het ding kunnen worden van 2018. Kijk maar eens op de Google Trends curve. Die zegt al genoeg. Op 22 juni vond op het hoofdkantoor van KPMG de Blockchain Innovation Conference plaats. Een enorm scala van sprekers waaronder Gartner, die liet zien welke bedrijven inmiddels gebruik maken van de Blockchain. Raphael Davison, (HPE) die vertelt over de blockchain als ultieme business disrupter en JP Doomernik (Enexis) die droomt groot en heeft een visie voor de wereld over 20 jaar. Alle 50 sprekers zijn hier terug te zien zowel in video als met de slides van hun presentatie. Mooi spul voor de vakantie!

#4 iPhone. Hij is 10 jaar oud. De iPhone. In 10 charts laten de schrijvers van Recode zien wat het effect hiervan is op een aantal maatschappelijke getallen en bevindingen. De inkomsten van Apple, het aantal gemaakt foto’s en de verkoop van gum.

#5 Non-profits en AI. Je zou misschien verwachten dat de Artificial Intelligence wordt ingezet door de grote bedrijven in Silicon Valley om de wereld een stukje beter te maken. Maar helaas is dat buiten enkele grote projecten nog niet het geval. De echte toepassingen komen dit keer niet uit de Valley maar van Non-profits. Dit is typisch zo’n voorbeeld dat het lijkt alsof de mogelijkheden van AI alleen zijn weggelegd voor de grote dingen. Toch laat dit verhaal zien dat progressie wordt gemaakt door non-profits om toepassingen te bedenken waarin de mens centraal staat die leeft in de meest achtergebleven gebieden.

#6 Conversational Business. Met de komst van Chatbots, Facebook Messenger, Google Assistent en al die andere gaan we een nieuw landschap tegemoet van hoe bedrijven en organisaties “praten” met hun klanten. Deze conversational interfaces veranderen de digitale experience tussen mens en machine. Zullen tijd besparen en leiden tot nieuwe businessmodellen. Altimeter Group heeft een onderzoek gedaan naar het effect van deze conversational business. In het rapport staan zes regels voor een betere “bot”, de user experience en de brand challengences.

#7 Google News. Google heeft de “nieuws” sectie aangepakt en flink onderhanden genomen. Het design (UX) is veel beter, artikelen kunnen worden “uitgevouwen” waardoor je in een story card een overzicht krijgt van al het andere gerelateerde nieuws, full coverage en een fact checker. Die laatste klinkt leuk maar heb ik nog niet in de Nederlandse versie kunnen ontdekken. Onderwerpen en voorkeuren net als nieuwsbronnen kan je zelf instellen. Kortom, een handige tool voor op een dashbord.

#8 How to be perfectly Unhappy? Weer een prachtig verhaal van The Oatmeal over Happiness. Naast het inhoudelijke verhaal opnieuw een mooie manier van storytelling.

#9 Podcast. De makkelijkste manier om een podcast te maken. Gewoon met je mobiele telefoon. Inspreken, plaatje erbij zoeken en klaar.

#10 Infographics. Een nieuwe tool om gratis infographics te maken waarbij je kunt kiezen uit handige blokken die je gewoon als lego in elkaar schuift.

Tot zover. Tot volgende week.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s