Nieuws van de Week. 22 april 2017.

Verkiezingen in Frankrijk en bijna Koningsdag in Nederland. As dinsdag alweer de 85ste verjaardag van de democratische volksrepubliek van Noord-Korea en zijn de wetenschappers inmiddels tot de conclusie gekomen dat ze te lang stil geweest zijn. Dan is het natuurlijk weer tijd voor het echte interessante nieuws van de afgelopen week in de Van Alles over Van Alles week update!

#1 Maptia. Hoe mooi. “Travel somewhere new for 5 minutes every day”. Wat een prachtige site is dit. De wereld op zijn mooist. Gewoon achter je bureau of op de bank even een stukje van de wereld ontdekken. Waanzinnige beelden en ontdekkende woorden. Dit doet je weer even wakker worden en leren dat er meer is dan het uitzicht op kantoor, de woonkamer of de voorruit van je auto.

En omdat we toch bezig zijn was er deze week de introductie van de vernieuwde Google Earth. Helaas nog alleen beschikbaar in de Google Chrome browser maar deze video geeft al een beetje een beeld van wat je kunt verwachten

#2 Blockchain en de Overheid. Op 22 juni is er alweer de 4e Blockchain Innovation conferentie op het hoofdkantoor van KPMG. Deze conferentie is aanleiding voor Vincent Everts (de “host” van die dag) om alvast een rondje langs de velden te maken. Al rijdend in zijn Tesla gaat hij het gesprek aan met Marloes Pomp. Marloes is een beetje de Blockchain Ambassador bij de overheid en verantwoordelijk voor zo’n 30 tot 35 projecten. Een mooi kijkje in de keuken welke projecten gerelateerd aan de blockchain er momenteel in Nederland lopen.

#3 ADA. Een nieuwe app voor personal health. Of nog beter, je persoonlijke dokter via een artificial intelligence app. De afgelopen 7 jaar is ADA getraind om op basis van symptomen een zo sluitend mogelijk consult te geven en daarmee misschien te voorkomen dat mensen onnodig naar een dokter gaan omdat ze zelf de klacht thuis kunnen oplossen. Ik weet niet of ik dat helemaal zou vertrouwen maar ook dit is een begin. Kijk hier naar een introductievideo over ADA en hier de pagina waar je alles kunt vinden over ADA en app.

 #4 Cocktail en Virtual Reality. Niet de meest voor de hand liggende combinatie. Maar het Londense Hotel One Aldwych maakt de beleving van een Whisky cocktail wel heel bijzonder. Zonder het te vragen krijg je bij het bestellen van een van deze Whisky cocktails een VR bril geserveerd. Als je deze bril opzet ga je terug naar de roots van de Whisky en krijg je een Virtuele trip down the Scotland memory lane.

#5 Flying Cars. De eerste vliegende auto’s worden geproduceerd. Vanaf 2020 is die verkrijgbaar. Aeromobil uit Slovenië gaat er 500 bouwen. Kijk hier voor de plaatjes

Naast Aeromobil is er een tweede bedrijf bijna gereed voor productie. Het Duitse Lilium heeft een geheel elektrische jet ontworpen die verticaal kan opstijgen en dan met 300 km per uur door de lucht kan vliegen. Kijk hier voor de beelden

#6 Google Home. In de update van vorige week hebben we de opvallende commercial van Burger King besproken die op een slimme manier de bezitters van een Google Home device wisten te triggeren door via de commercial het device op te starten. Inmiddels is Google alweer een stap verder en is het in staat om zes verschillende gebruikers te herkennen op basis van een stem. Dat zal nog niet alle problemen voorkomen maar er is wel een duidelijke voortgang. Zie de video.

#7 Neuralink. Het nieuwste project van Elon Musk. Het is zijn idee om Artificial Intelligence eerder te omarmen dan te bevechten. Zijn visie is de symbiose van de machines waarbij het idee is om een neural lace in het menselijk brein te stoppen en daarmee de connectie te maken tussen het brein en computers. Dit is echter lastige materie. En gelukkig is er dan iemand die dit verhaal in Jip en Janneke taal kan vertellen. Tim Urban van Wait but why legt in 36.000 woorden en plaatjes uit wat dit nu precies allemaal behelst. Heerlijk materiaal voor de komende vakantieperiode.

#8 Facebook F8. Ja, ja, keurig op de achtste plaats het topnieuws van de afgelopen week. De developer’s conferentie van Facebook waarin de introducties van 2017 worden gepresenteerd. Onder de noemer F8 presenteerde Mark Zuckerberg de grote introducties. Tal van sites hebben er verslag van gedaan maar gelet op de handige video hebben we hier even gekozen voor de site van de BBC. De belangrijkste zaken even op een rijtje. Augmented Reality via de camera van de mobiel. Dat is denk ik wel de grootste die we dit jaar gaan zien. Mocht je tijd hebben dan is hier het verhaal van Mark Z. Te bekijken.

Daarnaast is er de uitrol van M. De bot in Facebook Messenger als logisch gevolg van de ontwikkelingen bij WeChat in China. Met Facebook Spaces, in combinatie met Oculus Rift headsets kan je een eigen avatar maken en middels deze avatar met je vrienden een virtueel leven opbouwen in een digitale virtuele wereld (space). Tenslotte, later dit jaar, de introductie van Workspace als tegenhanger van Slack. De productiviteitsapp. Mocht je nog niet genoeg hebben dan vind je hier een mooi totaaloverzicht (inclusief voorbeelden) van de 10 belangrijkste introductie op een rijtje gezet door Buffer

#9 Immersive Journalism. Weer een nieuw woord erbij. Maar wat betekent het? “Immersive journalism’ is the production of news in a form in which people can gain first person experiences of the events or situation described in news stories.” Martha Gellhorn called it ‘The view from the ground’. Door de nieuwe technologie zoals bijvoorbeeld VR is het mogelijk om naast de journalist te gaan staan in de frontline van het nieuws. 360 graden camera’s zorgen inmiddels voor een indrukwekkende beleving en maken dus deze nieuwe nieuwsvorm mogelijk. Lees hier het hele verhaal over immersive journalism en hoe kijkers en lezers straks in de frontlinie van het nieuws staan door VR maar bedenk dat tal van andere toepassingen ook mogelijk zijn. Mocht je het ook zelf willen toepassen in combinatie met Facebook dan is hier een mooie opleiding voor je beschikbaar via Facebook for Journalists.

#10 To-Do. Deze week kwam Microsoft met een nieuwe app onder de naam To-Do. Mag je één keer raden wat deze app doet! J Maar de eerste reviews zijn positief dus nemen we de app toch maar op in het nieuwsoverzicht omdat wij het fenomeen “tijd” allemaal wel een beetje zullen herkennen. Lees op deze pagina maar even wat To-Do is en wat To-Do doet. Inclusief handige video en linkjes om de app te downloaden. Voorlopig synct de app alleen nog met Microsoft Outlook en office maar binnenkort ook met Apple Works.

Tot zover. Tot volgende week.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s