Nieuws van de Week. 27 Maart 2017.

Lente! Door de zomertijd is de lijst heel even van slag en zijn we er een dagje later. Zoals ook de informateur de formateur is geworden, het sprookje van Grim de Nederlandse voetballers moet verlossen van hun blindheid en bijna alle spaarrentes op 0,0% staan. Wat is er dan mooier om de week te beginnen met de Van Alles over Van Alles update!

#1 Kurzweil. Wie anders zouden we bijna kunnen zeggen. Maar het fenomeen heeft weer gesproken en wel op een bijeenkomst tijdens SXSW. Dat congres in Austin. Opnieuw heeft hij zijn voorspelling herhaald dat hij denkt dat zo rond 2045 er sprake zal zijn van Singulariteit. En denk dan niet dat er tot die tijd niets zal veranderen. Via deze link is het interview, waarbij ook zijn dochter aanwezig is, te bekijken.

#2 Verkiezingen. Wat kunnen we leren van de verkiezingen? Roland van Kralingen is een positioneringsgoeroe. Hij beschrijft op basis van de verkiezingsuitslag welke conclusies we aan deze uitslag kunnen verbinden. Een verhaal over zweven, heldere keuzes maken, maatschappelijk verantwoord en een movement.

#3 Sesamstraat. We leven in een tijdperk waarin content een steeds grotere rol gaat spelen. Content als verhalenverteller om te doen waartoe “belerende” middelen minder in staat zijn. Zo wordt er voor het eerste in 10 jaar weer een nieuwe character toegevoegd aan de cast van Sesamstraat. En niet zomaar één. Het nieuwe talent heet Julia, is 4 jaar oud, verlegen en autistisch. En dat laatste is natuurlijk het mooie van deze ontwikkeling. Mooi dat dit soort van iconische programma’s het voortouw nemen!

#4 Kevin Kelly. De oprichter van het spraakmakende tijdschrift Wired komt as woensdag naar Nederland. Kevin Kelly mogen we toch wel bestempelen als een fenomeen. De man valt in dezelfde categorie als Ray Kurzweil en heeft zijn sporen wel verdiend als het gaat om het inzichtelijk maken van de nieuwe mogelijkheden van technologie en innovatie. Meestal moeten we het doen met een video opname maar nu is er een kans om het “live” te beluisteren en wel woensdag 29 maart as in Eindhoven tijdens de STRP Biënnale. Overigens een zeer interessant festival over zoals ze zelf zeggen: “Strp Wakkert Nieuwsgierigheid Aan. Strp Linkt Creativiteit En Technologie. Strp Geeft Makers De Ruimte. Strp Maakt De Toekomst Voelbaar In Het Nu”

#5 LEGO tape. En een leuk “wistje datje”. Een van de twee grote crowdfunding platformen in de wereld is Indiegogo (die andere is Kickstarter). Een Design Studio uit New York kwam met het idee om een tape te ontwikkelen zodat iedere oppervlakte geschikt zou zijn om te bouwen met legostenen. Het beoogde doel dat ze nodig hadden om de productie op te starten was $ 8.000,-. Het werd uiteindelijk iets meer want terwijl de teller nog loopt hebben ze inmiddels 18192% meer opgehaald namelijk 1,4 miljoen dollar.

#6 Typeform. Wat mij betreft de “winner” van de week gelet op de schoonheid/functionaliteit van deze tool. In plaats van saaie contracten of invuldocumenten, vragenlijsten enz is er nu typeform. Maak zelf je eigen typeform voor iedere toepassing en je tovert een saaie experience met een klant om in een meer dan prettige ervaring.

Hier een introductievideo. En op de website vind je nog veel meer mogelijkheden. Probeer de test op de homepage maar eens. Overigens hebben ze ook een bot voor Facebook messenger.

#7 Owy. Spreek uit als Ohhh.. wie? Uitlenen. In deze deeleconomie wennen we steeds meer aan het fenomeen uitlenen. En vaak nog beter voor het milieu ook. Maar soms vergeet je dan aan wie je het ook al weer hebt uitgeleend. Ook daarvoor is er nu een handige app. Owy.

#8 Breaker. Er is weer een nieuwe app (helaas alleen Apple) voor podcasts. Jullie horen al jaren van mij dat ik denk dat podcasts ondergewaardeerd zijn. En gelukkig zie ik het gebruik de laatste tijd weer toenemen en meer mensen actief luisteren naar dit heerlijke medium. De app van Breaker maakt podcasts een beetje interactiever in de zin dat je nu de basale social mediamogelijkheden kunt toepassen zoals delen met vrienden, liken en ontdekken welke podcasts het meest populair zijn.

#9 Clips. Apple is ook wakker geworden als het om video gaat. Na het enorme succes van Snapchat Stories en daarna van Instagram stories en daarna van WhatsApp status komt nu ook Apple met een videoapplicatie. Clips! Dus mocht je nog twijfelen of video nog steeds aan een opmars bezig is dan weet je nu het antwoord.

#10 Purposeful Companies. We zagen het al even hierboven in de beschouwingen van de verkiezingsuitslagen maar naast video neemt ook “purpose” aan belang toe. In dat kader sluiten we deze week af met een TEDx talk van Kees Klomp. De schrijver van het boek Betekenisvol Ondernemen. Om na alle vernieuwingen ook nog even stil te staan bij de essentie!

Tot zover. Tot volgende week.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s