Nieuws van de Week.11 Maart 2017.

In Austin Texas is het interactieve SXSW vandaag weer losgebarsten. Meer dan 3500 sessies in 5 dagen over de wereld van morgen. Woensdag 15 maart gaan er weer 10.000 stemlocaties open om te stemmen op een van de 28 politieke partijen. Helaas blinken de partijprogramma’s uit in het niet benoemen van de innovaties die nu centraal staan in SXSW. Alsof de transitie niet bestaat. Misschien iets om ons zorgen over te maken? Maar gelukkig is er dan altijd weer de Van Alles over Van Alles weekupdate van 11 maart.

#1 Nike. Alweer een Nike video? Drie keer is scheepsrecht zullen we maar zeggen. Op de internationale vrouwendag van afgelopen woensdag kwam Google met wat mooie inzichten over Women empowerment. De advertentievideo die door (werkende) vrouwen het meest wordt gewaardeerd is deze video van Nike. Met de mooie titel “Unlimited You”. Waarschijnlijk heb ik deze ergens gemist want hij is al 38 miljoen keer bekeken maar is zeker het kijken waard!

#2 AI, Machine Learning en Deep Learning. Wat is nu precies wat? Iedereen gebruikt deze begrippen en waarschijnlijk vaak ook nog eens op een verkeerde manier. Dan is het toch maar weer handig dat je hier het antwoord op deze vraag kunt vinden. Want in dit artikel in Futurism wordt even in Jip en Janneke taal uitgelegd wat het nu is en wat het doet. Voorzien van een handig videootje dat je altijd weer voor een presentatie kunt gebruiken.

#3 Rutger van Zuidam. De Blockchain. Aangezien we toch bezig zijn met het uitleggen van ingewikkelde zaken nemen we de blockchain ook meteen maar even mee. In Nederland hebben we een bijzonder talent als het om de Blockchain gaat namelijk Rutger van Zuidam. Deze Groninger is eigenaar van het bedrijf DutchChain. Niet alleen is hij zeer goed ingevoerd in het onderwerp, hij kan er ook nog op een begrijpelijke manier over vertellen en last but not least hij is ook de founder van een mooi Blockchain project in Groningen. Dus neem even de tijd en kijk even relaxed naar de volgende videootjes. Ben je helemaal op de hoogte krijg je misschien wel mooie inzichten over een belangrijke ontwikkeling. Blockchain in helder Nederlands.

De Blockchain in de praktijk.

Het Groningse project van Rutger: Stadjerspas. Met Stadjerspas krijgen inwoners van de gemeente Groningen met een laag inkomen, korting bij diverse activiteiten en producten. Bijvoorbeeld bij het lidmaatschap van een sport- of hobbyvereniging, museumbezoek, lidmaatschap van de bibliotheek en nog veel meer. Tenslotte een interview met Rutger in FastMovingTargets.

#4 Mindopeners. Soms komen er van die voorbeelden voorbij waarbij je dan voelt dat ze een extra dimensie toevoegen. Een krachtig techniekje. Iets om te onthouden als je een keer iets zoekt om mensen anders te laten denken. En dat dat effect meer indruk maakt als ze zelf actief betrokken zijn bij deze ontdekking. In een online editie van een Deense krant stond een artikel over 16 kinderen. Kinderen in een zwarte achtergrond. Aan de lezer om op de achtergrond te klikken en de wereld van het kind te ontdekken. Het onderwerp is natuurlijk verschrikkelijk. Maar de techniek is er wel een om te onthouden.

#5 Galvin. InSites Consulting, het oude bureau van Steven van Belleghem, heeft een interessante bot ontwikkeld. Een bot (komt van robot) is een computerprogramma dat op een autonome manier taken kan uitvoeren die normaal door mensen uitgevoerd worden. Deze Galvin bot maakt het mogelijk om (alle) medewerkers van een merk of organisatie toegang te geven tot alle consumenten research die ooit is uitgevoerd. Je kunt de bot dus een vraag stellen over iets dat de doelgroep denkt of voelt, een vraag stellen aan een bepaalde persona of een virtueel gesprek aangaan met een klant. Dan krijgt research opeens een diepere betekenis!

#6 The Hair Concierge. Nexxus is een haarverzorgingsproduct uit de stal van Unilever. Omdat het niet echt heel erg goed ging met Nexxus hebben ze gekeken naar nieuwe manieren om het merk te activeren. De insight was dat er meer dames ontevreden zijn over hun haar dan tevreden. Met andere woorden; er was hulp nodig. Daarvoor hebben ze bij nexxus de haar conciërge gebouwd. Via een chatbot in Facebook Messenger kan je alles vragen over haar issues en indien gewenst meteen de Nexxus spullen kopen. Een mooi voorbeeld van AI gekoppeld aan harde omzet. In januari zijn er al 450.000 berichten gestuurd door de conciërge. Dat zijn toch mooie “persoonlijke” gesprekken. Kijk maar eens op de website van Nexxus en dan krijg je een idee van de werkwijze.

#7 Funders and Founders. Een mooie toepassing van visuele technieken. Visuele biografieën. Daar hadden we vast nog niet eerder van gehoord maar ook dat behoort nu tot de mogelijkheden. Bekijk de visuele biografie van Elon Musk, Steve Jobs of Einstein. Je kunt er ook zelf een maken via het kopje Infographic maker.

#8 Duolingo. Om een nieuwe taal te leren is er een handige app Duolingo. Helaas was deze alleen beschikbaar voor mobiel en tablet. Maar nu is er ook voor de laptop gebruikers goed nieuws want er is nu ook een versie voor de laptop/desktop. Kan je gewoon lekker op de bank een nieuwe taal leren!

#9 Every Pixel. Artificial Intelligence om stockfoto’s te vinden. Ook dat is nu een mogelijkheid via Every Pixel. Zij doorzoeken het web voor gratis visuals. Ook kan je een reverse (omgekeerde) search doen oftewel een beeld uploaden en het origineel zoeken of iets dat daar op lijkt.

En voor de professionals is er ook een Every pixel maar dan voor betaalde visuals.

#10 Kreeft. Om af te sluiten nog een mooi kort verhaaltje van Rabbi Twerski. Een verhaaltje over transitie en de mogelijke pijn die dat doet voor een organisatie of afdeling. Maar als je deze metafoor gebruikt zal die “pijn” nooit meer hetzelfde voelen.

Tot zover. Tot volgende week.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s