Nieuws van de week. 18 December 2016.

Het Glazen Huis zit weer op slot. De laatste twee weken van 2016 zijn begonnen. Misschien staan de grootste verrassingen van 2016 nog te gebeuren of liggen ze straks onder de boom! You never know. Dus gauw maar weer naar het bijna laatste “Van alles over van alles” weekbericht.

#1 Year in Search 2016. Nog een weekje en de jaaroverzichten staan weer voor de deur. Niet dat ze allemaal zo spectaculair zijn want uiteindelijk hebben we het allemaal al meegemaakt. Toch is die van Google er wel een om iets meer aandacht aan te besteden. Niet alleen is de begeleidende video weer prachtig gemaakt ook de data geven weer inzicht in de zoekopdrachten van de Nederlanders. Kijk maar op deze pagina voor zowel de video als de data: https://www.google.com/trends/yis/2016/NL

#2 Mobile is Eating the World. Benedict Evans is als analist werkzaam bij Andreessen Horowitz (een venture capital firm in Silicon Valley). Onder het credo: “I try to work out what’s going on and what will happen next” publiceert Benedict regelmatig artikelen en wordt mede hierdoor gezien als een beïnvloeder in de wereld van technologie. Zijn laatste update over de status quo van de mobiele wereld en opkomst van AI (Artificial Intelligence) is weer indrukwekkend. Ik zou zeggen een must see. Je kunt zowel de slides bekijken als een video versie met gesproken tekst. Daardoor begrijp je het verhaal achter de plaatjes wat beter. Dat laatste is natuurlijk aan te raden!  http://ben-evans.com/benedictevans/2016/12/8/mobile-is-eating-the-world

#3 Spotify. Dat data ook leuk kunnen zijn. Bewijst Spotify. Deze enorme database van muziek en gebruikers geeft natuurlijk de mogelijkheid om lijstjes te maken van de muzikale smaak van landen en plaatsen. En als je dat in een handig overzichtje zet dan krijg je een mooie map waarin je lekker kunt clicken, spelen en luisteren. Click op een land en je krijgt 4 overzichten van dat land: Distinctive music: played there disproportionately relative to in other countries, Emerging music: just starting to take hold, Popular music: streaming from windows, headphones, and cars en Viral music: shared left and right. Click je op een stad dan krijg je alleen de Distinctive music lijst. Deze lijsten worden wekelijks geupdate! https://spotifymaps.github.io/musicalcities/

#4 Een eigen taal (per ongeluk) uitgevonden door Google? Een verhaal voor de liefhebbers. Voor de Kersttafel. Een mooi journalistiek product van de New York Times dat handelt over de mogelijke ontdekking van een nieuwe (eigen) taal door Google (hoogtwaarschijnlijk per ongeluk). Hoe de inzet van een artificial intelligence systeem dat op zoek ging naar een slimme toepassing voor het uitvoeren van vertalingen (Google Translate) tot nieuwe ontdekkingen kan leiden!  http://www.nytimes.com/2016/12/14/magazine/the-great-ai-awakening.html?mwrsm=Facebook&_r=0

#5 Bank Underground. Een mooi voorbeeld van een cultuur waarin medewerkers de mogelijkheid krijgen om hun visie te delen met de buitenwereld. Niet het minste instituut want dit is de Bank of England! In de “about” sectie vind je de achterliggende gedachte: “Bank Underground is a new blog written by staff at the Bank of England. Our goal is to bring more of our thinking into the public domain and to showcase our analytical and research output. We hope to contribute to the wider debate on areas that are relevant to the Bank’s work.” En dit alles uiteraard op persoonlijke titel maar wel binnen de muren van de Bank of England! Zo geef je medewerkers de ruimte om hun talenten niet alleen intern maar ook extern te demonstreren. Overigens zijn de artikelen van een hoog niveau! https://bankunderground.co.uk

#6 Netflix en VR. Netflix heeft een nieuwe app geintroduceert die het mogelijk maakt om met Google Daydream (het VR project van Google) Netflix nu in VR te bekijken. Vergelijk het met een experience waarbij je Narcos of House of Cards kunt bekijken als in een IMAX theater!  Moet je natuurlijk wel een Google Daydream (https://vr.google.com/daydream/headset/) hebben! https://play.google.com/store/apps/details?id=com.netflix.android_vr

#7 Flashback 2016 in Music. Alle belangrijke playlists van Spotify op één pagina. Niet alleen je eigen toplijst maar ook alle andere toplijsten. Van de meest gestreamde nummers en playlists. https://open.spotify.com/view/2016-page?

#8 The Stocks. En daar is er weer een! Een rechten vrije database van visueel materiaal. Een handige site met toegang tot een groot aantal beschikbare foto databases via deze site. http://old.thestocks.im En om het nog mooier te maken is er ook nog een nieuwe versie gelanceerd met extra materiaal zoals Video, Mockups, Fonts, Icons en Colors. Die laatste versie kan je hier vinden: http://thestocks.im

#9 Google Home in RTLZ. Leuke videootje van Vincent Evers waarin hij Google Home demonstreert. Nog niet zo heel perfect aangezien de Nederlandse uitvoering nog niet beschikbaar is maar tussen de regels door krijg je toch wel een idee van wat Google Home allemaal kan doen. De impact van “voice” op search! http://www.vincenteverts.nl/een-persoonlijke-butler-van-google-rtlz-item/#!lang=en

#10 Kerst. En we kunnen deze lijst natuurlijk niet afsluiten zonder alle lezers een hele mooie en prachtige Kerst toe te wensen. Vorig jaar was dit mijn Kerstvideo aan jullie maar omdat deze held ons in 2016 verlaten heeft mag hij gewoon nog een keer in de lijst! Peace on Earth en dan met Aleppo in het achterhoofd. https://www.youtube.com/watch?v=n9kfdEyV3RQ

Mooie dagen allemaal, tot volgende week!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s