Volgende week gaan we even informatie ophalen in Chicago. Van 12 t/m 14 April vindt daar namelijk het congres plaats met de mooie naam Conscious Capitalism. Een movement die acht jaar geleden is gestart door onder andere John Mackey (Co-founder van Whole Foods) en Raj Sisodia (o.a. auteur van het boek Firms of Endearment). Deze beweging heeft zoals John Mackey het stelt een simpel uitgangspunt: People just want business to do good! Dat klinkt inderdaad vrij eenvoudig maar is nog wel een dingetje. In de acht jaar dat deze movement bestaat is er wel groei zichtbaar maar is het gedachtegoed nog nog overal aanwezig. Dus hoogste tijd om het gedachtegoed van Couscous Capitalism ook naar Nederland te halen. Onderstaand zie je de beschrijving van de verschillende elementen van het denkmodel van Conscious Business.

consious-business

Higher Purpose: Recognizing that every business has a purpose that includes, but is more than, making money. By focusing on its Higher Purpose, a business inspires, engages and energizes its stakeholders.

Stakeholder Orientation: Recognizing that the interdependent nature of life and the human foundations of business, a business needs to create value with and for its various stakeholders (customers, employees, vendors, investors, communities, etc.). Like the life forms in an ecosystem, healthy stakeholders lead to a healthy business system.

Conscious Leadership: Human social organizations are created and guided by leaders – people who see a path and inspire others to travel along the path. Conscious Leaders understand and embrace the Higher Purpose of business and focus on creating value for and harmonizing the interests of the business stakeholders. They recognize the integral role of culture and purposefully cultivate Conscious Culture.

Conscious Culture: This is the ethos – the values, principles, practices – underlying the social fabric of a business, which permeates the atmosphere of a business and connects the stakeholders to each other and to the purpose, people and processes that comprise the company.

Gedurende het congres waar ik samen met Guy van Liemt aanwezig zal zijn zullen we updates geven over de verhalen en de ontdekkingen en die vervolgens hier delen. So keep posted!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s